Παιδί

17 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας – “Θα ‘μαι εκεί να προσπαθώ, να παλεύω”

17 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας – “Θα ‘μαι εκεί να προσπαθώ, να παλεύω”
Η 17η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Μια μέρα για όλα τα παιδάκια του κόσμου που πάλεψαν μέσα σε μια θερμοκοιτίδα για να κρατηθούν στη ζωή...

Η 17η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, είναι μια σημαντική ημέρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες των πρόωρων γεννήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόωρη θεωρείται μια γέννηση πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης. Η πρόωρη γέννηση είναι η μόνη σημαντική αιτία που σχετίζεται με την παιδική θνησιμότητα και νοσηρότητα, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, η οποία όμως συχνά μπορεί να προληφθεί.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας ξεκίνησε το 2008 από EFCNI και τις συνεργαζόμενες με αυτό Ευρωπαϊκές οργανώσεις γονέων. Το 2010, για πρώτη φορά η οργάνωση των ΗΠΑ March of Dimes, η Αφρικανική οργάνωση Little Big Souls, το Ίδρυμα της Αυστραλίας Australian National Premmie Foundation και το EFCNI ένωσαν τις δυνάμεις τους σε όλες τις ηπείρους για να γιορτάσουν αυτή την ξεχωριστή ημέρα.

Σήμερα, αμέτρητα άτομα και οργανώσεις σε περισσότερες από 100 χώρες υλοποιούν δραστηριότητες και ειδικές εκδηλώσεις, δηλώνοντας τη δέσμευσή τους για δράση με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού και τη βελτίωση της κατάστασης των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους.

Τα 10 ζευγάρια καλτσάκια στη σειρά, με το 1 από αυτά μικρότερο και μωβ, έχουν γίνει σύμβολα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, δηλώνοντας ότι σε ολόκληρο τον κόσμο 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα. Την ίδια μέρα, πολλά μνημεία, κρατικά κτίρια και νοσοκομεία παγκόσμια, φωτίζονται στο μωβ χρώμα, σύμβολο της προωρότητας.

Ο τραγουδοποιός Βασίλης Μπαμπανιάτης έγραψε:

Ο ερχομός ενός παιδιού στη ζωή είναι η μεγαλύτερη χαρά για εκείνους που τον περιμένουν και η μεγαλύτερη ελπίδα αυτού του κόσμου. Κάποια παιδιά όμως δίνουν μάχη για τον ερχομό αυτό και την επιβίωσή τους. Μάχη με τον χρόνο και τις αντοχές τους. Είναι τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα, μωρά πολύ μικρά, πολλά από αυτά μικρότερα του κιλού, που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή, μέσα στις θερμοκοιτίδες με αναπνευστήρες, για βδομάδες ή και μήνες. 

Το να μπορεί κάποιος να σταθεί δίπλα σ’αυτά τα παιδιά, δεν είναι μόνο υποχρέωση κι ευθύνη, αλλά ιερό καθήκον απέναντι στην ελπίδα αυτού του κόσμου που προσπαθεί να γίνει καλύτερος. Σκοπός στον οποίο έχει αφιερωθεί το Ηλιτόμηνον και οι άνθρωποί του, που στέκονται με υπευθυνότητα και συνέπεια δίπλα σ’αυτά αλλά και στους γονείς τους που μετρούν ανάσες, αγωνιώντας για ένα θαύμα. Πόση δύναμη χρειάζεται, πόση ελπίδα, πόση αγάπη για να γίνει το θαύμα αυτό… 

Το τραγούδι «Ο Μαχητής σου» αποτυπώνει τη δική μου ανάγκη να συνεισφέρω σ’αυτόν τον σκοπό. Ένα τραγούδι για να ταιριάξει με τη φωνή των ανθρώπων που μάχονται μαζί τους, προσφέροντας υλικά, προσφέροντας αγάπη, συμπαράσταση, αλληλεγγύη. 

Γιατί μαχητές είναι όλα τα νεογνά που προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή. Μαχητές είναι οι γονείς τους, μαχητές το προσωπικό των νοσοκομείων που τα φροντίζει, μαχητές είμαστε όλοι όσοι παλεύουμε ο ένας δίπλα στον άλλον, να μη μείνει κανείς μόνος στις δύσκολες στιγμές της ζωής του.

Θα ‘μαι εκεί να προσπαθώ, να παλεύω

Στα όνειρά σου τα κρυφά να πιστεύω

Κάθε ανάσα να μετρώ της ψυχής σου

Θα ‘μαι δίπλα σου εγώ, ο Μαχητής σου

Γιατί κάθε παιδί αξίζει το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή!

Βασίλης Μπαμπανιάρης

Νοέμβριος 2017

Ο Μαχητής σου – Βασίλης Μπαμπανιάρης (Official Music Video)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments