Ζιμπάμπουε: Σε κλοιό διαδηλωτών το προεδρικό μέγαρο | Pagenews.gr
Pagenews Team 18 Νοεμβρίου 2017, 16:46 18 Νοεμβρίου 2017, 16:46

Xιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνονταν στο προεδρικό μέγαρο στη Χαράρε, της Ζιμπάμπουε, για να απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές, που συμμετέχουν σε μια ημέρα εθνικής κινητοποίησης για την παραίτηση του αρχηγού του κράτους που τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό από τον στρατό αυτή την εβδομάδα, κάθισαν στο οδόστρωμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το προεδρικό μέγαρο.

Στρατιώτες, φορώντας μάσκες, επιτηρούσαν τους διαδηλωτές ενώ ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Παράλληλα χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνονταν προς την ιδιωτική κατοικία του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που βρίσκεται στα προάστια της Χαράρε.
Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ο στρατός πήρε τον έλεγχο της χώρας σε υποστήριξη του Έμερσον Μνανγκάγκουα, του αντιπροέδρου ο οποίος αποπέμφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον αρχηγό του κράτους ως αποτέλεσμα μιας εντατικής εκστρατείας της συζύγου του, Γκρέις Μουγκάμπε.

Την Πέμπτη ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον στρατό και τον πρόεδρο, ο οποίος προς το παρόν παραμένει στην εξουσία.

Το βράδυ της Παρασκευής ο στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «υποστηρίζει πλήρως» τις διαδηλώσεις κατά του Μουγκάμπε που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ειρηνικές.

Σήμερα το πρωί χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα, χαιρετίζοντας την επέμβαση του στρατού κατά του 93χρονου προέδρου.

TAGS: