Οικονομία

Eurogroup: Πράσινο φως για την τρίτη αξιολόγηση

Eurogroup: Πράσινο φως για την τρίτη αξιολόγηση
Εγκρίθηκε από το Eurogroup η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, η έγκριση δόθηκε μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.

Έπειτα από ολιγόλεπτη συζήτηση, οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, το οποίο βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη, ενέκριναν τη συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff Level Agreement) για την τρίτη αξιολόγηση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα, ότι μετά από μία σύντομη συζήτηση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επετεύχθη το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών Αρχών.

Ικανοποιημένος για την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση της των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. «Είναι εξαιρετικό» που επετεύχθη συμφωνία εγκαίρως, σχολίασε και πρόσθεσε ότι αυτό δείχνει πως όλες οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά και με αφοσίωση για να συμβεί.

«Σήμερα θα συζητήσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να επιτευχθούν και την τυπική διαδικασία λήψης αποφάσεων που περιλαμβάνει την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια, τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης» ανέφερε.

Τόνισε ότι σήμερα δεν θα συζητηθεί το μέγεθος της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. «Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στη συνέχεια» συμπλήρωσε, για να τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε αν η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις.

Σχετικά με τον νέο Πρόεδρο του Eurogroup που θα εκλεγεί σήμερα, ο κ. Ντέισελμπλουμ σημείωσε ότι το πιο δύσκολο έργο που θα πρέπει να επιτύχει είναι να κρατήσει το Eurogroup ενωμένο.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια σειρά «εποικοδομητικών συνομιλιών» μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των θεσμών, «συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας «πιο χαλαρό και εύκολο» το πνεύμα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ σε σχέση με το παρελθόν. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσει τα πρώτα προαπαιτούμενα από την Βουλή μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ η συζήτηση για τα επόμενα βήματα αναμένεται να γίνει σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup.

«Η γρήγορη πρόοδος που πετύχαμε σε αυτήν τη φάση είναι καλός προάγγελος για τα επόμενα βήματα και φυσικά στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές. Τα πράγματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση στην Ελλάδα, οπότε πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ημέρα για τις σχέσης της Ελλάδας με την ΕΕ αλλά και για την ίδια την Ελλάδα», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

Οι υπουργοί οικονομικών θα συζητήσουν επίσης την εμβάθυνση της Ευρωζώνης καθώς πρέπει να προετοιμάσουν την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου αυτά τα θέματα θα συζητηθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών μελών ενώ τέλος θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του Εurogroup.

Διαβάστε ακόμα: Eurogroup: Σήμερα ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments