Πολιτική

Έπεσαν οι τόνοι στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ερντογάν (pics)

Έπεσαν οι τόνοι στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ερντογάν (pics)
Ευχάριστο το κλίμα, παρά τις πρωινές "αψιμαχίες", στο δείπνο που παραθέτει αυτή την ώρα προς τιμήν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Σε πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα από την αρχική πρώτη συνάντηση των Ερντογάν – Παυλόπουλου, όπου υπήρξε ένταση μεταξύ τους με αφορμή την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, που ζητά ο Ερντογάν αλλά και τον μουσουλμανικό πληθυσμό που κατοικεί στην Δυτική Θράκη, οι δύο άντρες επιστράτευσαν τη διπλωματική οδό κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτά που ενώνουν τους δύο λαούς είναι πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν και τα οποία οφείλονται, όπως είπε πολλές φορές σε παρεξηγήσεις.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στη φιλόξενη Αθήνα. Αυτή την επίσκεψη γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη. Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των λαών μας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ξεκινώντας την προσφώνηση του στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν, ανέφερε χαρακτηριστικά .

«Η επίσκεψη αυτή είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική και ως αφετηρία μια νέας εποχής», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, γιατί είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά από αυτά που φαινομενικά μας χωρίζουν.

«Ιδιαίτερα πολύτιμη» χαρακτήρισε ο κ. Ερντογάν τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχαρίστησε την Ελλάδα γι αυτή τη στήριξη.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και εκφράζω τις ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται σχετικά με τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας σε διάφορους τομείς.

«Επενδυτές από την Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να επενδύσουν ακόμα και σε τρίτες χώρες», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να κάνουν από κοινού.

Ερντογάν: Μπορούμε να ζούμε δίπλα-δίπλα

«Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Τουρκίας» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα» σημείωσε.

Το μενού

Το μενού περιλαμβάνει:

Γαρίδες με εσπεριδοειδή με χόρτα και σελινόριζαΦιλέτο σφυρίδας με λαχανικάΦρούτα και καφέςΘα σερβιριστεί αλκοόλ μόνο για όσους πίνουν

Έχει δοθεί εντολή στο προσωπικό να μη βάλει σε καμία περίπτωση ποτήρι με κρασί στο τραπέζι όπου θα κάθεται ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν, ακολουθώντας τις μουσουλμανικές παραδόσεις, δεν πίνει αλκοόλ, παρά μόνο νερό ή κρύο τσάι.

Ποιοι παραβρίσκονται στο προεδρικό

Παρόντες είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η σύζυγός του Περιστέρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του Μαρέβα, υπουργοί κ.α., άτομα από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως και εκπρόσωποι από τα τέσσερα Ιδρύματα της χώρας, το Ίδρυμα Λάτση, το Ίδρυμα «Ελπίδα» (του Βαρδή Βαρδινογιάννη), το Ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Νιάρχου. Στο δείπνο παρίσταται και το Λύκειο Ελληνίδων, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments