Πολιτική

Προκόπης Παυλόπουλος: Μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν – Ερντογάν: Τούρκοι επενδύουν στην Ελλάδα

Προκόπης Παυλόπουλος: Μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν – Ερντογάν: Τούρκοι επενδύουν στην Ελλάδα
Έπεσαν οι τόνοι στο Προεδρικό Μέγαρο στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης το επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμήν του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην πρώτη συνάντησή τους υπήρξε ένταση μεταξύ τους με αφορμή την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, που ζητά ο Ερντογάν αλλά και τον μουσουλμανικό πληθυσμό που κατοικεί στην Δυτική Θράκη, οι δύο άντρες επιστράτευσαν τη διπλωματική οδό κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι αυτά που ενώνουν τους δύο λαούς είναι πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν και τα οποία οφείλονται, όπως είπε πολλές φορές σε παρεξηγήσεις.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στη φιλόξενη Αθήνα. Αυτή την επίσκεψη γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη. Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των λαών μας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ξεκινώντας την προσφώνηση του στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν, ανέφερε χαρακτηριστικά .

«Η επίσκεψη αυτή είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική και ως αφετηρία μια νέας εποχής», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 

«Μέσα σε αυτό το κλίμα εμείς οι Έλληνες, θέλουμε να προχωρήσετε και εσείς στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο Πρόεδρος προσθέτοντας «γιατί δεν είναι μόνον ότι θα γίνουν καλύτερες οι σχέσεις μας, που ούτως ή άλλως είμαι βέβαιος ότι θα τις φτιάξουμε ξανά, αλλά γιατί εκεί, είναι το μέλλον του Τουρκικού Κράτους και ιδίως, του Τουρκικού Λαού. Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον Τουρκικό Λαό» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία μέσα στην Ευρώπη μπορεί να βρει τον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας που μπορεί να αποκτήσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μέσα στην παγκοσμιοποίηση και τους κινδύνους που συνεπάγεται, όλη αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση. Κάλεσε και την Τουρκική πλευρά να επιδείξει την βούληση που χρειάζεται για την ένταξή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και κατέληξε με μια ευχή προς τον Τουρκικό Λαό να έχει το μέλλον που του αναλογεί και που του ταιριάζει, τόσο στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στην ελληνική πλευρά, ο κ.Παυλόπουλος επανέλαβε: «Εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας προς αυτή την κατεύθυνση επειδή πιστεύουμε πραγματικά στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να την βοηθήσουμε».

«Ιδιαίτερα πολύτιμη» χαρακτήρισε ο κ. Ερντογάν τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχαρίστησε την Ελλάδα γι αυτή τη στήριξη.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και εκφράζω τις ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται σχετικά με τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας σε διάφορους τομείς.

«Επενδυτές από την Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να επενδύσουν ακόμα και σε τρίτες χώρες», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να κάνουν από κοινού.

Ερντογάν: Μπορούμε να ζούμε δίπλα-δίπλα

«Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Τουρκίας» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα» σημείωσε.

«Στόχος της επίσκεψης μου είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη», τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στη χώρα μου ζούσαν Ρωμιοί που ξεπερνούσαν τους 10.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να διδαχτούμε από το παρελθόν και λάβουμε τα σωστά μηνύματα από αυτό, τότε θα οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Τουρκίας» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στην αντιφώνησή του. «Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα» σημείωσε.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος. Στις δυνατότητες που ανοίγονται σχετικά με τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας σε διάφορους τομείς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αντιφώνηση του στο επίσημο δείπνο.

«Επενδυτές από την Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να επενδύσουν ακόμα και σε τρίτες χώρες», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να κάνουν από κοινού.

«Ιδιαίτερα πολύτιμη» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερνογάν, τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχαρίστησε την Ελλάδα γι αυτή τη στήριξη.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και εκφράζω τις ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το μενού

Το μενού περιελάμβανε:

Γαρίδες με εσπεριδοειδή με χόρτα και σελινόριζαΦιλέτο σφυρίδας με λαχανικάΦρούτα και καφέςΘα σερβιριστεί αλκοόλ μόνο για όσους πίνουν

Να σημειωθεί ότι είχε δοθεί εντολή στο προσωπικό να μη βάλει σε καμία περίπτωση ποτήρι με κρασί στο τραπέζι όπου θα καθόταν ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν, ακολουθώντας τις μουσουλμανικές παραδόσεις, δεν πίνει αλκοόλ, παρά μόνο νερό ή κρύο τσάι.

Ποιοι παρευρέθηκαν στο προεδρικό

Παρόντες στο επίσημο δείπνο ήταν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφός του Περιστέρα Μπαζιάνα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του Μαρέβα, υπουργοί κ.α., άτομα από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως και εκπρόσωποι από τα τέσσερα Ιδρύματα της χώρας, το Ίδρυμα Λάτση, το Ίδρυμα «Ελπίδα» (του Βαρδή Βαρδινογιάννη), το Ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Νιάρχου. Στο δείπνο παρέστη και το Λύκειο Ελληνίδων, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments