Τεχνολογία

Doodle της Google: Αφιερωμένο στον Νομπελίστα, μαθηματικό και φυσικό Μαξ Μπορν (vid)

Doodle της Google: Αφιερωμένο στον Νομπελίστα, μαθηματικό και φυσικό Μαξ Μπορν (vid)
Το Doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Νομπελίστα, μαθηματικό και φυσικό Μαξ Μπορν, ανήμερα της 135ης επετείου από τη γέννησή του.

Το σημερινό Doodle της Google, γιορτάζει τα 135α γενέθλια του Μαξ Μπορν (Max Born), του Γερμανού φυσικού και μαθηματικού, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ το 1954 για τη συμβολή του στον τομέα της κβαντικής μηχανικής (ειδικότερα, για τη θεωρία του που χρησιμοποιεί μαθηματική πιθανότητα να προβλέψει τη θέση των σωματιδίων του κύματος σε ένα κβαντικό σύστημα).

Σπουδαίος φοιτητής ο Μαξ Μπορν (γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1882), απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, όπου αργότερα έγινε καθηγητής θεωρητικής φυσικής, καθοδηγώντας μερικούς από τους πιο διάσημους επιστήμονες της εποχής. 

Το 1933 αναγκάστηκε (λόγω των Ναζί) να εγκαταλείψει τη Γερμανία για την Αγγλία, όπου υπηρέτησε ως καθηγητής της Φυσικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για σχεδόν δύο δεκαετίες μέχρι την αποχώρησή του το 1954 όταν ο Μπορν επέστρεψε στο σπίτι του στο Γκέτινγκεν.

Το 1954 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ερμηνεία που έδωσε στην κυματοσυνάρτηση του Έρβιν Σρέντιγκερ.

Ο Μπορν υπήρξε ένας εκ των 11 που υπέγραψαν το Μανιφέστο Ράσελ – Αϊνστάιν, το οποίο υπογράμμιζε τους κινδύνους της χρήσης πυρηνικών όπλων.

 Ήταν προσωπικός φίλος με τον Αϊνστάιν, με τον οποίο διαφωνούσαν για την ισχύ της κβαντομηχανικής.

Σε ένα γράμμα του Αϊνστάιν προς τον Μπορν αναφέρεται η περίφημη φράση: «Ο θεός δεν παίζει ζάρια». (Άλλοι αναφέρουν ότι αυτό το γράμμα προορίζονταν στον Κορνέλιους Λάνκζος)

Ο Μπορν ήταν παππούς της Βρετανοαυστραλής τραγουδίστριας Ολίβια Νιούτον-Τζον.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments