Διεθνή

Μανχάταν: Νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Νέας Υόρκης – Συνελήφθη ο δράστης (pics & vid)

Μανχάταν: Νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Νέας Υόρκης – Συνελήφθη ο δράστης (pics & vid)
Άσχημες μνήμες ξύπνησαν στο Μανχάταν όταν εξερράγη μηχανισμός κοντά σε σταθμό λεωφορείων. Ο δράστης είναι ο 27χρονος Akayed Ullah, από το Μπαγκλαντές, ο οποίος τραυματίστηκε και έχει μεταφερθεί φρουρούμενος από την αστυνομία σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. ΟΙ αρχές επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.

Τρόμο προκάλεσε η έκρηξη που προκλήθηκε νωρίτερα στο Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, όταν εξερράγη αγωγός κοντά σε σταθμό λεωφορείων. Αρχικά, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν αγωγό που εξερράγη ενώ σύντομα η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι την έκρηξη προκάλεσε εκρηκτικός μηχανισμός, που είχε τοποθετηθεί σε τούνελ του σταθμού λεωφορείων.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν ύποπτο, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την έκρηξη. Πρόκειται για έναν 27χρονο από το Μπαγκλαντές ο οποίος φέρεται να ενήργησε για λογαριασμό του ISIS.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ο άνδρας που ήθελε να προκαλέσει νέα θύματα στην Νέα Υόρκη είχε λευκό ποινικό μητρώο και δεν είχε απασχολήσει τις αρχές ενώ επισκέφτηκε για τελευταία φορά την πατρίδα του τον Σεπτέμβριο.

Ο Akayed Ullah ζούσε στο Μπρούκλιν και θαύμαζε το Ισλαμικό Κράτος. Ο ίδιος είχε φτιάξει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη ενώ ήταν ζωσμένος με αυτόν.

Ο δράστης πυροδότησε εσκεμμένα την "παλιάς τεχνολογίας" συσκευή, σε σωλήνα, που την είχε δεμένη πάνω του, ανακοίνωσε η αστυνομία. Από την έκρηξη, ο ίδιος έπαθε εγκαύματα στην κοιλιακή χώρα και τα χέρια, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του. Συνελήφθη και έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Άλλα τρία άτομα, που ήταν κοντά του την ώρα την έκρηξης τραυματίστηκαν ελαφρά.

Σε ερώτηση για το αν ο 27χρονος έχει σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, ο κομισάριος της αστυνομίας της Ν. Υόρκης απάντησε ότι ο δράστης «έκανε κάποιες δηλώσεις», αλλά αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα. Εκτιμάται πάντως ότι έδρασε μόνος του και πως δεν έχει συνεργούς.

Ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, δήλωσε ότι θα είναι ενισχυμένη η αστυνομική παρουσία σε όλη την πόλη σήμερα και κάλεσε τους πολίτες να αναφέρουν ότι περίεργο βλέπουν. «Μπορεί να σώσετε πολλές ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συγκεκριμένη απειλή για τη Ν. Υόρκη.

Νωρίτερα, δημοτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο NBC, ότι όντως υπήρξε έκρηξη στο Μανχάταν , χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή αρχικά η αιτία. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί. Η έκρηξη συνέβη κοντά στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων Port Authority του Μανχάταν και μέχρι τώρα έχουν έχουν ακυρωθεί τρία δρομολόγια μετρό, ως επακόλουθο της κινητοποίησης.

Σύμφωνα με τη New York Post υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματίας από την έκρηξη, ο οποίος επιβεβαιώθηκε ότι είναι ο ύποπτος που συνέλαβαν οι αρχέ ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους τραυματίες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μικρό εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετήσει ο ύποπτος σε τούνελ του σταθμού. O άνδρας έχει μεταφερθεί τραυματισμένος σε νοσοκομείο και κρατείται φρουρούμενος, ενώ τα τραύματά του δεν θεωρούνται σοβαρά.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πιθανότατα σκοπός του δράστη ήταν να ενεργοποιήσει τη βόμβα ενώ ήταν μέσα σε κάποιο βαγόνι με σκοπό να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

Όπως επιβεβαίωσαν οι Αρχές, ο τραυματίας ήταν ο ίδιος ο δράστης. Για τη βόμβα οι αναφορές μιλούν για pipe bomb, αυτοσχέδιο μηχανισμό που τοποθετείται μέσα σε σωλήνα, ενώ πάνω στο δράστη βρέθηκε και κάποιου είδους μπαταρία. Οι γραμμές του μετρό A,C και Ε, έχουν εκκενωθεί ενώ πάνω από την περιοχή πετούν ελικόπτερα της αστυνομίας.

Πιθανότατα ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη πρόωρα. Για το περιστατικό ενημερώθηκαν και ο Ντόναλντ Τραμπ και ο δήμαρχος Ντε Μπλάζιο.

Ένας αυτήκοος μάρτυς, ο Φρανσίσκο Ραμίρεζ, είπε στο CΝΝ ότι άκουσε δύο εκρήξεις την ώρα που αποβιβαζόταν από λεωφορείο, μολονότι εκείνη την ώρα φορούσε ακουστικά.

«Απ’ αυτά που είδα φάνηκε να προέρχεται απ’ το μετρό, αλλά εικάζω. Ήταν δύο χωριστές εκρήξεις με απόσταση δευτερολέπτων η μία από την άλλη. Καθώς έβγαινα έξω με έσπρωξαν στην άκρη αστυνομικοί. Ήταν παντού διασκορπισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Ήταν τρομακτικό. Επικρατούσε χάος, αλλά δεν είδα τραυματίες», είπε.

Αυτόπτης μάρτυρας που ήταν στο σταθμό τη στιγμή της έρκρηξης ανέφερε μιλώντας στο Fox News ότι με το που ακούστηκε ο κρότος άρχισαν όλοι να τρέχουν και επικράτησε πανικός. 

Η σημερινή έκρηξη έγινε λίγες εβδομάδες μετά την επίθεση ενός άνδρα με φορτηγό κατά πεζών και ποδηλατών στη δυτική πλευρά του Μανχάταν, που προκάλεσε το θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη. Ο οδηγός, που επέζησε της επίθεσης, συνελήφθη και είπε στις αρχές ότι έδρασε στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments