Υγεία

Χοληστερίνη: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Χοληστερίνη: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές
Τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά σε απόφραξη των αρτηριών και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υπάρχουν δύο είδη χοληστερίνης : Η «κακή» ή LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) και η «καλή» ή HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας). Τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά σε απόφραξη των αρτηριών και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης, λιπαρή ουσία στο αίμα, την οποία χρειάζεται το σώμα για να διατηρεί υγιή τα κύτταρα. Παράγεται από το συκώτι και περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης.

Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε εξέταση χοληστερίνης στο πλαίσιο μιας εξέτασης ρουτίνας ή αν έχετε τουλάχιστον έναν από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου:

– Υπέρταση– Διαβήτη τύπου 2– Πολλά περιττά κιλά– Είστε σωματικά αδρανής– Κάνετε διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά– Καπνίζετε

Όσο χαμηλότερες είναι οι τιμές της ολικής και «κακής» χοληστερίνης και όσο υψηλότερες οι τιμές της «καλής», τόσο το καλύτερο, γιατί μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων.Ακόμη και αν παίρνετε λιγότερη από όση χρειάζεστε, δεν μπορεί να επηρεαστεί η υγεία σας, γιατί ένα μέρος αυτής συνθέτει το συκώτι και πάντα παίρνετε ένα ποσοστό, ακόμα και όταν καταναλώνετε ελάχιστα ζωικά προϊόντα.

Ποιες πρέπει να είναι οι τιμές της χοληστερίνης στο αίμα σας:Ολική χοληστερίνηΦυσιολογική τιμή κάτω από 200 mg/dlΟριακή τιμή 200-240 mg/dlΥψηλή τιμή από 240 mg/dl και πάνω

Καλή χοληστερίνηΦυσιολογική τιμήΆνδρες πάνω από 40 mg/dlΓυναίκες πάνω από 50 mg/dl

Κακή χοληστερίνηΦυσιολογική τιμή κάτω από 130 mg/dlΟριακή τιμή 130-160 mg/dlΥψηλή τιμή από 160 mg/dl και πάνω

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments