Ελλάδα

Αντιδράσεις από τη Ρωσία για την έκδοση του Mr Bitcoin – Προειδοποιεί για προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αντιδράσεις από τη Ρωσία για την έκδοση του Mr Bitcoin –  Προειδοποιεί για προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτίθενται να προσφύγουν οι συνήγοροι του Mr. Bitcoin προκειμένου να εμποδίσουν την απόφαση του Αρείου Πάγου, για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Την απόφαση του Αρείου Πάγου μπορεί να ανακαλέσει μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Σε δήλωση τους μάλιστα στο πρακτορείο Ria Novosti,  οι συνήγοροι υπεράσπισης του «Mr Bitcoin» διαμηνύουν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου.

«Η πρεσβεία όπως και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, έπραξαν και θα πράξουν ότι είναι αναγκαίο για να υπερασπίσουν τα νόμιμα δικαιώματα του Ρώσου πολίτη» ανακοίνωσε με επίσημη δήλωσή της η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα προειδοποιώντας για κινήσεις που θα φτάσουν το θέμα στα ευρωπαϊκα δικαστήρια.

Στο μεταξύ οι συνήγοροι υπεράσπισης του Αλεξάντρ Βίνικ δεν θεωρούν τετελεσμένη την απόφαση του Αρείου Πάγου όσον αφορά την έκδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες και προτίθενται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας να μην εκδοθεί. Την δήλωση αυτή έκανε στο Ria Novosti ένας εκ των συνηγόρων, ο δικηγόρος Ηλίας Σπυρλιάδης. 

Ο κύριος Σπυρλιάδης δηλώνει ότι η απόφαση αυτή ήταν ‘απρόσμενη’ και περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη εβδομάδα για να δουν την επιχειρηματολογία που θα παρουσιάσει ο ‘Αρειος Πάγος στην καθαρογραμμένη δικαστική απόφασή του.

Ο κ. Σπυρλιάδης μέσω των δηλώσεων του προς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ευελπιστεί ότι ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής θα λάβει υπόψιν του συγκεκριμένα γεγονότα όταν λάβει την τελική του απόφαση, μεταξύ των οποίων και την κατάθεση του αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας και πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος δεν βρήκε στοιχεία που να στοιχειοθετούν την διάπραξη εγκληματικής πράξης.

Νωρίτερα σήμερα, ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του Mr Bitcoin να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ο Σταύρος Κοντονής, όπως υπαγορεύει ο νόμος, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την έκδοση του «Mr Bitcoin». Συμφωνα με τον συνήγορο του Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί επίσης να αποφασίσει και για το εάν ο Βίνικ θα εκδοθεί στη Ρωσία οι αρχές της οποίας επίσης τον ζητούν για το αδίκημα της απάτης.

Οι ΗΠΑ ζητούν τον 38χρονο για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες ύψους 4 δισ. δολαρίων – εσόδων μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης είχε δώσει το πράσινο φως σε σχετικό αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα οι συνήγοροι του να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, έτσι ώστε ο Ρώσος να μη βρεθεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο Βίνικ ενώπιον του Αρείου Πάγου αρνήθηκε την κατηγορία που τον βαρύνει υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας, αλλά τεχνικός. 

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη συσχετίζει ωστόσο με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments