Πρόταση – «βόμβα» από τον Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό | Pagenews.gr
Pagenews Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 07:06

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, σε επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει ότι το σχέδιο της Ε.Ε. για κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων υπήρξε διχαστικό και αναποτελεσματικό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ είναι "βόμβα" καθώς θα ορίσει προθεσμία έξι μηνών στους ηγέτες της Ε.Ε. προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Εάν ωστόσο αυτό δεν καταστεί δυνατό ο ίδιος θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις.

Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να παραπέμπει και σε κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, με αποτέλεσμα να έχουν παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Κομισιόν. Πάντως, δεν αποκλείεται στην περίπτωση αυτή ο Τουσκ να βρεθεί αντιμέτωπος με αντιδράσεις από άλλα όργανα της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο σκεπτικισμός του Τουσκ σχετικά με την προοπτική της ομοφωνίας είναι έκδηλος εδώ και μήνες. 

«Μόνο τα κράτη-μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη μεταναστευτική κρίση», αναφέρεται στην επιστολή του Τουσκ ενώ επισημαίνεται ότι «ο ρόλος της Ε.Ε. είναι να προσφέρει την πλήρη στήριξή της με κάθε δυνατό τρόπο για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη αλλά η Ε.Ε. δεν έχει ούτε την ικανότητα αλλά ούτε και τις νομικές δυνατότητες να αντικαταστήσει τα κράτη-μέλη».

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη έχουν εκφράσει την έκπληξή τους για την επιστολή του Τουσκ «επειδή δεν φαίνεται να είναι σε αρμονία» με την εργασία που ανέλαβαν οι υπουργοί εσωτερικών που εργάζονται στον φάκελο με θέμα την προσφυγική κρίση.

TAGS: