Οικονομία

Γκίκας Χαρδούβελης: Αχρείαστο το «ξεζούμισμα» των πολιτών

Γκίκας Χαρδούβελης: Αχρείαστο το «ξεζούμισμα» των πολιτών
Για αχρείαστο «ξεζούμισμα» των πολιτών και της οικονομίας κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, επεσήμανε μάλιστα σε συνέντευξή του ότι αυτή η τακτική είχε ως ως αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα πλεονάσματα του 2016.

Ο πρώην υπουργός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι με φιλοδωρήματα όπως το κοινωνικό μέρισμα του Δεκεμβρίου δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο capital.gr, ο κ«τα πολύ μεγάλα πλεονάσματα του 2016, υψηλότερα των στόχων που επέβαλαν οι δανειστές, δείχνουν ένα αχρείαστο ξεζούμισμα των πολιτών και της οικονομίας. Η κυβέρνηση επέβαλε μια δρακόντεια φορολογική πολιτική, η οποία έφερε προσωρινά, μη επαναλαμβανόμενα, έσοδα. 

Όσο, όμως, πιο σκληρή η δημοσιονομική πολιτική, όσο πιο υψηλοί οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο πιο δύσκολη η μετέπειτα ανάκαμψη.

Διότι καταστρέφονται τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, ανθίζει η φοροδιαφυγή, οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν στο εξωτερικό, οι νέοι μεταναστεύουν, τα καθαρά εισοδήματα μειώνονται, οι χρεοκοπίες ακόμα και προς το κράτος αυξάνονται και, τελικά, η φορολογική βάση του μέλλοντος μειώνεται.

Είναι μια πολιτική προσωρινής επιβίωσης της οικονομίας μέσω κανιβαλισμού του μέλλοντός της. Επιταχύνει τον μαρασμό της μεσαίας τάξης και παρέχει μόνο τη δυνατότητα παροχής χριστουγεννιάτικων φιλοδωρημάτων. Με φιλοδωρήματα όπως το κοινωνικό μέρισμα του Δεκεμβρίου, όμως, δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία» υποστήριξε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments