Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Γίνε για λίγο ραψωδός – «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια» | Pagenews.gr
Pagenews Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 11:10

Η δράση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη να γίνει για λίγο ραψωδός με την καθοδήγηση του Δρ. Νίκου Ξανθούλη και τη συνοδεία αρχαίας λύρας.

Αυτή την Κυριακή, στις 11 το πρωί, θα παρουσιαστούν οι ραψωδίες ψ και ω, στο περιεχόμενο των οποίων αναφέρεται η σχετική ανακοίνωση: 

«Η Ευρύκλεια μεταφέρει το ευχάριστο νέο της επιστροφής του Οδυσσέα στην Πηνελόπη, η οποία όμως αρνείται να το πιστέψει. Όταν εμφανίζεται μπροστά της ο σύζυγος της, τον υποβάλλει σε μια δοκιμασία αναγνώρισης και ο Οδυσσέας ανταποκρίνεται με επιτυχία. Το ζευγάρι αγκαλιάζεται και θρηνεί για τα βάσανα που πέρασαν. Την άλλη ημέρα ο Οδυσσέας με τον Τηλέμαχο και τους δύο πιστούς βοσκούς φτάνουν στο κτήμα του Λαέρτη, για να ξανασυναντηθούν πατέρας και γιος είκοσι χρόνια μετά. Όλοι μαζί πηγαίνουν στην αγορά, όπου είναι συγκεντρωμένοι οι οργισμένοι συγγενείς των μνηστήρων. 

Την ένταση που επικρατεί και την αλληλοσφαγή που προμηνύεται, σταματά η θεϊκή παρέμβαση της Αθηνάς, αποκαθιστώντας τη βασιλική εξουσία στα χέρια του νόμιμου κατόχου, του πολύπαθου Οδυσσέα. Η Οδύσσεια του Ομήρου ολοκληρώνεται με τον θρίαμβο της ειρήνης και της συμφιλίωσης».

Tags: