Μαρία Φραγκουδάκη: «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγραφίζω» | Pagenews.gr
Pagenews Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 11:32

Όνειρό της να συνεχίσει να δημιουργεί και να αγγίζει με τα έργα της τους ανθρώπους γύρω της. Να τους κάνει να ταξιδεύουν και να ονειρεύονται, να ξεχνιούνται και να θέλουν να μάθουν περισσότερα για την τέχνη.

Αυτήν την περίοδο η S.G. Art Gallery παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη με τίτλο «Athens to New York: 2012-2017». Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα της Μαρίας Φραγκουδάκη από την περίοδο 2012-2017 που δημιουργήθηκαν σε Αθήνα και Νέα Υόρκη και αποδεικνύουν το πλούσιο έργο και την εξέλιξη της δουλειάς της.


Γράφει η Έπη Τρίμη

Πηγή της έμπνευσής της αποτελεί το κίνημα τέχνης γνωστό ως Process Art της δεκαετίας του ’60. Επίσης, ο Gerhard Richter τον οποίο εκτιμά και θαυμάζει ιδιαίτερα καθώς και οι πίνακες και η ιστορία του Basquiat. Μεγάλη επιρροή έχει ασκήσει σίγουρα πάνω της και ο μέντοράς της, Gregory Coates.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κλουβάτος διευθυντής της S. G. Art Gallery: «παρατηρώντας τα έργα της έκθεσης μπορεί να διακρίνει κανείς τις διαφορετικές περιόδους της δουλειάς της και την μετεξέλιξή της από τη ζωγραφική σε καμβά με έμφαση στο χρώμα (2007-2012), σε collage και text (2013-2014) και στη συνέχεια σε τρισδιάστατα έργα και σε γλυπτική ζωγραφική-sculptural paintings (2015 έως σήμερα)».

Η ανερχόμενη εικαστικός ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία με ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές όπως, στη Royal Academy of Arts στο Λονδίνο, Scope Miami, Scope Basel, και στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος. Τα έργα της βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές, μεταξύ αυτών και στη συλλογή της Google στη Νέα Υόρκη.

Η Μαρία Φραγκουδάκη έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημεία στο University of London. Από το 2012 που ζει στη Νέα Υόρκη, έχει παρακολουθήσει τρία art residencies στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί δίπλα στον Donald Sheridan, master printer του Andy Warhol, καθώς και δίπλα στον Andrew Ginzel, έναν σύγχρονο Αμερικανό καλλιτέχνη, γνωστό για τα μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης του σε δημόσιο χώρο και για τις εγκαταστάσεις του.

Η ιστορικός και αρχαιολόγος, Ειρήνη Δημητρακοπούλου, αναφέρει σχετικά: «ένας πίνακας είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που φαίνεται. Όμως, στην περίπτωση της Μαρίας Φραγκουδάκη αυτό ισχύει όχι μόνο γιατί αντιστέκεται σθεναρά σε ορισμούς και κατηγοριοποιήσεις, αλλά γιατί παλεύει να χωρέσει την τρίτη διάσταση πάνω στον δισδιάστατο παραδοσιακό καμβά.

Αψηφά όρια και περιορισμούς και δίνεται εξ ολοκλήρου στο κυνήγι της ελευθερίας. Χρησιμοποιώντας αταίριαστα υλικά, επικεντρώνεται στην υλικότητα και εξερευνά τον ενδιάμεσο τόπο ανάμεσα σε ζωγραφική και γλυπτική. Έντονα επηρεασμένη από κινήματα του ’50 και του ’60, όπως η ιταλική arte povera, το ιαπωνικό Gutai και η αμερικανική process art, η καλλιτέχνιδα πειραματίζεται μέσα από μια δημιουργική διαδρομή. Με αφαιρετική διάθεση προσπαθεί να διεμβολίσει τον χώρο ανάμεσα σε ίχνος και σκιά, σώμα και πνοή, λογική και πείραμα, μελέτη και ατύχημα, συνειδητότητα και υποσυνείδητο.»

Σύμφωνα με την Saranna Biel-Cohen, Curator και Executive Director του Hermitage Museum Foundation, «η κ. Φραγκουδάκη αλληλεπιδρά με διάφορα υλικά αναζητώντας Μορφές ή Ιδέες, οι οποίες συνδέονται έμμεσα με τις συνήθεις χρήσεις τους. Διερευνά την έννοια του υλισμού θέτοντας ερωτήσεις για το τι βλέπουμε, τι νιώθουμε και τι είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε.»

Η Μαρία Φραγκουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Παράλληλα με τις σπουδές της σε χημεία και φαρμακολογεία στο Λονδίνο, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο Central St.Martin’s (University of the Arts London). Από το 2008 ζει στην Αθήνα.

Η Μαρία Φραγκουδάκη είναι εγγονή του Γιάννη Καλλιγά που παρήγαγε τα ομώνυμα κρασιά και ασχολήθηκε με τη ζωγραφική επειδή μπορούσε να το κάνει.

Δημιουργίες της φιγουράρουν δίπλα σ’ αυτές του Τάκη σε γκαλερί του εξωτερικού, στα κεντρικά γραφεία της Google δεσπόζει έργο της. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως συλλέκτης την πολιορκούσε κάθε μέρα στο Λονδίνο γι έναν πίνακα με τον οποίο συμμετείχε σε ομαδική έκθεση. Επίσης, η τελευταία της δουλειά που παρουσιάστηκε στο Εβραϊκό Μουσείο της Αθήνας, απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές.

Τα έργα της Μαρίας Φραγκουδάκη χαρακτηρίζονται από έντονο συναισθηματικό περιεχόμενο, αμεσότητα, δυναμική κίνηση και ενέργεια.

Ταυτότητα έκθεσης:

S.G. Art Gallery | Κλεομένους 2, Κολωνάκι | St George Lycabettus Hotel | Αθήνα

Διάρκεια Έκθεσης: 5 Δεκεμβρίου 2017— 6 Ιανουαρίου 2018,

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη & Σάββατο: 11:00 – 16:00

Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00

TAGS: