Οικονομία

Μάριο Ντράγκι: Στο 2,4% η ανάπτυξη οικονομίας στην Ευρωζώνη

Μάριο Ντράγκι: Στο 2,4% η ανάπτυξη οικονομίας στην Ευρωζώνη
Με ανάπτυξη 2,4% αναμένεται να κλείσει η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο Μάριο Ντράγκι στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, όπου αποφασίστηκε να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκιο, εκτιμά ότι το 2018 η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,3%, υψηλότερα από το 1,8% που αναμενόταν προηγουμένως και το 2019 η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί στο 1,9% .

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό είπε ότι τη φετινή χρονιά θα διαμορφωθεί στο 1,5%, θα αποκλιμακωθεί στο 1,4% το 2018 και θα επανέλθει στο 1,5% το 2019.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως από τον Ιανουάριο του 2018 οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα μειωθούν στα 30 δισ. ευρώ και θα συνεχιστούν ως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και αργότερα, αν χρειαστεί.  Τόνισε επίσης πως η κεντρική τράπεζα βλέπει σημαντική βελτίωση στις προοπτικές της ανάπτυξης, αλλά υπογράμμισε πως ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν έχει δείξει ακόμα πειστικά σημάδια ανόδου. Ως εκ τούτου, παραμένει αναγκαίος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης. 

Ο ίδιος επανέλαβε πως αν οι προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος.

Αμετάβλητα τα επιτόκια- Επιβεβαίωση για μείωση του QE

Αναμενόμενες ήταν οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα. Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα αγορών ομολόγων.

Επίσης, το συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2018 σχεδιάζει να προχωρά σε αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τάξεως των 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και περισσότερο εάν χρειαστεί, και σε κάθε περίπτωση έως ότου παρατηρηθεί βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού προς τα επίπεδα που έχει θέσει στόχο η κεντρική τράπεζα (2%).

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη δέσμευση να προχωρήσει σε αύξηση της κλίμακας ή της διάρκειας των αγορών ομολόγων εάν το κλίμα επιδεινωθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments