Συνταξιούχοι: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με ….φασολάδα στο Σύνταγμα – Κλειστοί οι δρόμοι (pics) | Pagenews.gr
Pagenews Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 16:50

Οι συνταξιούχοι εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους απέναντι στις περικοπές που επιβάλει η κυβέρνηση στις συντάξεις τους πραγματοποιώντας αυτή την ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Στην πανελλαδική συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Σύνταγμα συμμετέχουν οι ομοσπονδίες συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και δικηγόρων. 

Αυτή την ώρα βρίσκονται πάνω από 5.000 συνταξιούχοι στους δρόμους ενώ έχουν κλείσει κεντρικοί δρόμο.

Χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης είναι ότι οι συνταξιούχοι μαγειρεύουν φασολάδα και την μοιράζουν μαζί με ψωμί στον κόσμο.

Περισσότερα από 70 πούλμαν γεμάτα συνταξιούχους από όλη την Ελλάδα έφτασαν στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στην μεγάλη πανσυνταξιουχικη συγκέντρωση ενάντια στα νέα μέτρα που θα συρρικνώσουν κι άλλο τις συντάξεις.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων ζητούν να μην εφαρμοστεί τίποτα από τα νέα μέτρα, παρόλο που είναι μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά ταυτόχρονα να καταργηθούν και τα παλιά μέτρα, επαναφέροντας τις συντάξεις στο αρχικό τους στάδιο.

Από την άλλη πλευρά η προοπτική μείωσης των επικουρικών συντάξεων είναι σχεδόν δεδομένη, αφού οι πρόσφατες εγκύκλιοι από το υπουργείο Εργασίας ενεργοποίησαν μόνιμο μηχανισμό συνεχούς μείωσης αυτών, με τον υπολογισμό των νέων συντάξεων να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους οικονομικούς δείκτες και πιο συγκεκριμένα με την ύφεση ή αντίστοιχα την ανάπτυξη, την ανεργία, τους μισθούς αλλά και τη γήρανση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων έως το 2022 καταφτάνουν νέα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ με τις περικοπές των συντάξεων παρόλο που οι συνταξιούχοι, απώλεσαν 50 δισ. ευρώ, κατά την περίοδο 2010-2016. Με τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα καταβάλλονται οι επικουρικές που θα περιορίζονται ακόμα και στα 30 ευρώ ενώ η μέση επικουρική σύνταξη για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά, υπολογίζεται σε 157 ευρώ.

TAGS: