Τεχνολογία βιονικού πρόσθετου χεριού: Επιτρέπει σε άνδρα να παίξει ξανά πιάνο (vid) | Pagenews.gr
Pagenews team 15 Δεκεμβρίου 2017, 10:50

Η τεχνολογία πρόσθετων μελών έχει προχωρήσει ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που επιτρέπει σε ανθρώπους που παρουσιάζουν κάποιο σωματικό πρόβλημα, να το ξεπεράσουν και να συνεχίσουν φυσιολογικά την ζωή τους. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε πως θα έφτανε τόσο σύντομα σε τόσο ικανοποιητικό βαθμό, ειδικά όταν μιλάμε για θέματα ταχύτητας και επιδεξιότητας στις κινήσεις. Οι ερευνητές του Georgia Institute of Technology κατασκεύασαν ένα νέο πρόσθετο χέρι με ιδιαίτερα επιδέξια δάκτυλα που επέτρεψε σε έναν ακρωτηριασμένο άνδρα να παίξει ξανά πιάνο.

Ο Gil Weinberg, καθηγητής του Georgia Tech και επικεφαλής του project ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Σε γενικές γραμμές, η τεχνολογία μας επιτρέπει στους ακρωτηριασμένους να ελέγχουν πλήρως και ξεχωριστά δάκτυλο με δάκτυλο το πρόσθετο χέρι, με μεγάλη επιδεξιότητα και διαίσθηση. Η ακρίβεια και η ευαισθησία του πρωτοποριακού αισθητήρα υπερήχων σε συνδυασμό με αλγορίθμους machine learning δίνει στους ακρωτηριασμένoυς τη δυνατότητα να εκτελούν πολύπλοκες ενέργειες, όπως να παίζουν πιάνο.” 

Να σημειωθεί ότι οι ακρωτηριασμένοι δεν έχουν έχουν φυσικά χέρια, αλλά τα νεύρα τους εξακολουθούν να επικοινωνούν με τους ανώτερους μύες των άνω άκρων, οι οποίοι με τη σειρά τους “θυμούνται” πως να κινούν τα “αόρατα δάκτυλα”.

Tags: