Αλβανία- ΠΓΔΜ: Πρώτη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών | Pagenews.gr
Pagenews Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 20:30

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ, από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ αντίστοιχα χαρακτήρισαν την συνεδρίαση ιστορικής σημασίας η οποία θα ανοίξει, όπως είπαν, ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Εντι Ράμα, ανέφερε ότι η Αλβανία αποτελεί την καλύτερη φίλη της ΠΓΔΜ από τότε που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της και εξέφρασε την υποστήριξη της Αλβανίας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, συνεχάρη τον Ζόραν Ζάεφ για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του στην εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας, με αφετηρία την κατοχύρωση της αλβανικής γλώσσας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν ότι συζήτησαν και υπέγραψαν συμφωνίες που αφορούν τη διμερή συνεργασία σε θέματα ενέργειας, συγκοινωνιακών υποδομών, εμπορικών ανταλλαγών, εκπαίδευσης, πολιτισμού κλπ. Ιδιαίτερη έμφαση από μέρος των Σκοπίων δόθηκε στη σιδηροδρομική και οδική σύνδεση των Σκοπίων με το λιμάνι του Δυρραχίου, που εξασφαλίζει την θαλάσσια πρόσβαση της ΠΓΔΜ στην Αδριατική.

Η αλβανική πλευρά δεσμεύτηκε για παροχή εμπορικών διευκολύνσεων προς τα Σκόπια μέσω του λιμανιού αυτού.

Οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν επίσης ότι η επόμενη κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων θα διεξαχθεί στα Σκόπια.

Την ίδια στιγμή η Πρίστινα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα κοινή σύσκεψη των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της ΠΓΔΜ. Πριν δύο βδομάδες στη Κορυτσά της Αλβανίας, πραγματοποιήθηκε η τρίτη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων των Τιράνων και της Πρίστινας.

TAGS: