Γερμανικός Τύπος: Στους δρόμους οι Έλληνες – Αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας | Pagenews.gr
Pagenews Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 08:07

Ο γερμανικός Τύπος κάνει αναφορά στις περικοπές που έχουν υποστεί οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια, στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας αλλά και στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρά τις διαμαρτυρίες φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα λιτότητας, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Spiegel: Μαζική απεργία κατά της πολιτικής λιτότητας του Τσίπρα

Για «μαζική απεργία κατά της πολιτικής λιτότητας του Τσίπρα» κάνει λόγο το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το δημοσίευμα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαδηλώνουν στους δρόμους κατά της ανεργίας, της φτώχειας και των ολοένα αυξανόμενων φόρων. Ο πρωθυπουργός παρόλα αυτά συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα λιτότητάς του».

Το Spiegel σχολιάζει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Αλέξη Τσίπρα «εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει πράξη όλα τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις. «Τηρούμε όλες τις δεσμεύσεις μας» δηλώνει με κάθε ευκαιρία ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ελπίζει ότι η χώρα του μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος λιτότητας θα μπορεί και πάλι να δανείζεται αυτόνομα κεφάλαια στις χρηματαγορές».

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ακόμη ότι οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν εκτός των άλλων και κατά του νέου νόμου που οδεύει προς ψήφιση στη βουλή, με τον οποίο πρόκειται να περιοριστεί το δικαίωμα στην απεργία.

Handelsblatt: Οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν χάσει πάνω από το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί στην ιστοσελίδα της ότι «στην Ελλάδα ματαιώνονται δρομολόγια τρένων και μεταδόσεις ειδήσεων». Η εφημερίδα του Ντύσελντορφ σχολιάζει ότι οι κινητοποιήσεις «προκάλεσαν εν μέρει παράλυση στη δημόσια ζωή.

Τρένα και λεωφορεία έμειναν ακινητοποιημένα, στα νοσοκομεία περιθάλπονταν μόνον έκτακτα περιστατικά και δεν μεταδόθηκαν ειδήσεις στην τηλεόραση».

Το δημοσίευμα εστιάζει ακόμη στο κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης, που ήταν όπως αναφέρει «φτώχεια, φόροι, ανεργία… το τερματίσατε».

Η Handelsblatt υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν απολέσει τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερο από το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους.

Η ανεργία μειώνεται με αργούς ρυθμούς. Ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 20% και είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 18.000 γιατροί έχουν μεταναστεύσει».

Neues Deutschland: Αντίσταση κατά των περικοπών σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης

Στη γενική απεργία αναφέρεται μεταξύ άλλων και η αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland. Το σχετικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις «αντίσταση κατά των περικοπών σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης».

Tags: