Καταλονία: Eύθραυστη πλειοψηφία για τα κόμματα της ανεξαρτησίας | Pagenews.gr
Pagenews Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 15:35

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην Καταλονία, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, προβλέπουν ότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας θα κερδίσουν μια εύθραυστη πλειοψηφία, η οποία μπορεί να τους εμποδίσει να ξαναπάρουν την εξουσία στην περιφέρεια αυτή της Ισπανίας.

Οι οπαδοί της ενότητας της Ισπανίας θα εξασφαλίσουν από 56 έως 63 έδρες, και το αριστερό Catalunya en Comu, που θα μπορούσε να έχει ρυθμιστικό ρόλο μεταξύ των δύο συνασπισμών, θα εξασφαλίσει από οκτώ έως 11 έδρες.

Δύο από τα πέντε ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν πως οι αυτονομιστές μπορεί να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία την οποία διέθεταν στο απερχόμενο κοινοβούλιο, που διαλύθηκε στις 27 Οκτωβρίου από τον επικεφαλής της κεντρικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι όταν ψήφισαν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Το ινστιτούτο Gesop, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην El Periodico de Catalunya, προβλέπει ότι θα κερδίσουν από 66 έως 69 έδρες (έναντι 72 το 2015) και το Sigma Dos, η δημοσκόπηση του οποίου δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Μαδρίτης El Mundo, από 64 έως 69.

Την πρώτη θέση διεκδικούν η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC, τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας), η οποία είναι πρώτη σύμφωνα με τρία ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, και οι φιλελεύθεροι των Ciudadanos (τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας) που έρχονται πρώτοι σύμφωνα με τα άλλα δύο ινστιτούτα.

Η ERC, της οποίας ηγείται ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας που έχει φυλακιστεί από τη Μαδρίτη, θα εξασφαλίσει σύμφωνα με τις προβολές από 29 έως 35 έδρες. Επίσης στο αυτονομιστικό μπλοκ, το ψηφοδέλτιο Μαζί για την Καταλονία του πρώην πρόεδρου Κάρλες Πουτζντεμόν αναμένεται να λάβει από 22 έως 30 έδρες και η Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP) της ριζοσπαστικής αριστεράς από έξι έως εννέα έδρες.

TAGS: