Κώστας Γαβρόγλου:  Ανοίγει τη συζήτηση για εκλογή αρχιμουφτή από την μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης | Pagenews.gr
Pagenews Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 11:14

Ο Κώστας Γαβρόγλου ανοίγει το ζήτημα για την εκλογή αρχιμουφτή μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Παιδείας μιλά για το θέμα σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί την Παρασκευή στις 21:00 από το κανάλι της βουλής.

«Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος. Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Γαβρόγλου προσθέτει πως μετά την ψήφιση του νόμου, που κάνει προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, με προεδρικό διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.

Αναφορικά για την επίσκεψη Ερντογάν: «Είναι καλό να σπάνε οι πάγοι»

Αποτιμώντας την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα, ο κ. Γαβρόγλου σχολιάζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε Ευρωπαίους εταίρους», ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι».

Σχετικά με την ευνοϊκή ρύθμιση για μετεγγραφές φοιτητών 

Ο Υπουργός Παιδείας προαναγγέλλει ακόμη, την κατάθεση ευνοϊκής νομοθετικής ρύθμισης, για τις μετεγγραφές φοιτητών, με εισοδηματικά κριτήρια, τονίζοντας ότι θα μπορούν να φοιτούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για τους φοιτητές που είναι αδέλφια, ώστε να μπορούν φοιτούν στην ίδια πόλη. Αναφέρεται ακόμη στις συνενώσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σε Ιωάννινα και Ιονίους Νήσους, καθώς και στην ίδρυση Πανεπιστημίου στην Δυτική Αττική, που θα ανακοινωθεί και επίσημα την προσεχή Κυριακή, από τον Πρωθυπουργό.

TAGS: