ΙΚΕΑ: Φορολογική έρευνα σε βάρος του σουηδικού κολοσσού από την Κομισιόν | Pagenews.gr
Pagenews Team 18 Δεκεμβρίου 2017, 13:48

Η έρευνα της Κομισιόν πηγάζει από υποψίες ότι η Inter IKEA, ένα από τα δύο κύρια τμήμα της IKEA, έλαβε προνομιακή φορολογική μεταχείριση στην Ολλανδία, απολαμβάνοντας παράνομα πλεονεκτήματα σε βάρος των ανταγωνιστών της.

Τέτοιου είδους ευνοϊκές ρυθμίσεις μπορεί να παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ περί παράνομης κρατικής βοήθειας, με την Επιτροπή να επισημαίνει πως ακριβώς αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις προκαταρκτικές έρευνες.

Μάλιστα, η δεύτερη ρύθμιση, του 2011, συμφωνήθηκε αφότου η Κομισιόν έκρινε την πρώτη παράνομη και ζήτησε την αντικατάστασή της.

"Όλες οι επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρές, πολυεθνικές ή μη, πρέπει να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί. Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να επιτρέψουν σε επιλεγμένες εταιρείες να πληρώνουν λιγότερους φόρους, αφήνοντας την τεχνητή μεταφορά των κερδών τους" σε άλλες δικαιοδοσίες, δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Την τελευταία διετία η κ. Βεστάγκερ έχει ηγηθεί σειράς φορολογικών ερευνών σε βάρος επιχειρηματικών κολοσσών, επιβάλλοντας πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν υποστεί ποινές είναι η Apple, που καλείται να καταβάλει 13 δισεκ. ευρώ για τη σχέση της με την Ιρλανδία, και η Amazon, που τιμωρήθηκε με 250 εκατ. ευρώ για τη σχέση της με το Λουξεμβούργο.

TAGS: