Διεθνή

Χιλή: Νέος πρόεδρος ο συντηρητικός Σεμπαστιάν Πινιέρα

Χιλή: Νέος πρόεδρος ο συντηρητικός Σεμπαστιάν Πινιέρα
Ο δισεκατομμυριούχος συντηρητικός Σεμπάστιαν Πινιέρα εξελέγη πρόεδρος της Χιλής, μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, συγκεντρώνοντας πάνω από το 54% των ψήφων.

Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος της Χιλής (2010-2014) και δισεκατομμυριούχος Σεμπαστιάν Πινιέρα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στη Χιλή και θα διαδεχθεί τη σοσιαλίστρια Μισέλ Μπατσελέτ, ένα αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει τη στροφή της Λατινικής Αμερικής προς τα δεξιά.

Βάσει των στοιχείων μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψηφοδελτίων (99%) από τη Servel, την εκλογική επιτροπή, ο Πινιέρα έλαβε το 54,57% των ψήφων έναντι 45,43% του κεντροαριστερού αντιπάλου του, του πρώην δημοσιογράφου Αλεχάντρο Γκιγιέ.

«Εμείς οι Χιλιανοί θα πάρουμε μια απόφαση που θα επηρεάσει τις ζωές μας για δεκαετίες. Θέλω να είμαι ο πρόεδρος της ενότητας, της μεσαίας τάξης, των παιδιών και των ηλικιωμένων, των αστών και των αγροτών», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά

«Στον πρώτο γύρο λάβαμε λιγότερες ψήφους από ό,τι προβλεπόταν και στον δεύτερο περισσότερες από ό,τι προβλεπόταν», είπε με εμφανή ικανοποίηση ο Πινιέρα κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής, πλάι στον αντίπαλό του, ο οποίος υποσχέθηκε μια «εποικοδομητική» αντιπολίτευση.

Ο Πινιέρα, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα, θα επανέλθει στην προεδρία της Χιλής για το διάστημα από το 2018 μέχρι το 2022. Οι υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα Σαντιάγο για να πανηγυρίσουν.

«Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να συζητιούνται, είναι αμετάκλητες», έκρινε ο αναλυτής Γκιγιέρμο Όλτσμαν. Ανάμεσα στις σημαντικότερες είναι η δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία όμως ακόμα συζητείται στο κοινοβούλιο.

Η νίκη του Πινιέρα μοιάζει να επιβεβαιώνει αυτό που αναλυτές χαρακτηρίζουν το τέλος ενός ιστορικού κύκλου για τη λατινοαμερικάνικη αριστερά, καθώς στην Αργεντινή με τον Μαουρίτσιο Μάκρι, στη Βραζιλία με τον Μισέλ Τέμερ ή στο Περού με τον Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι πολλές από τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής έχουν πλέον συντηρητικούς ηγέτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments