Επετειακή έκθεση για τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο | Pagenews.gr
Pagenews Team 18 Δεκεμβρίου 2017, 10:23

Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) παρουσιάζεται η επετειακή έκθεση «Ο Μεγάλος ΠΟΛΕΜΟΣ που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, 1914-1918».

Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου 2018, εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Ο Μεγάλος Πόλεμος, που αργότερα επρόκειτο να ονομαστεί Α΄ Παγκόσμιος, είναι για την Ελλάδα ένα ξεχασμένο όσο και σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο.

Μέσα από όπλα, στολές και προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, γελοιογραφίες, αφίσες, φωτογραφίες, όπως και ηχητικά, βιωματικά και διαδραστικά εκθέματα, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης, η έκθεση αναδεικνύει την τεράστια σημασία αυτού του πρώτου βιομηχανικού πολέμου με τον οποίο ξεκίνησε ο 20ός αιώνας.

Ήταν ένας αιώνας από τους βιαιότερους που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, και σίγουρα για τους στρατιώτες αυτός ήταν ο χειρότερος και φονικότερος πόλεμος.

Μέσα στον πόλεμο, η θέση της Ελλάδας υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη. Από τη μία τα πολιτικά και στρατηγικά αδιέξοδα οδήγησαν στον Εθνικό Διχασμό. Από την άλλη, όμως, η είσοδος στον πόλεμο και η συμμετοχή σε καθοριστικές μάχες στο Βαλκανικό Μέτωπο, της επέτρεψαν να αναχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μεγάλη Ιδέα σχεδόν πραγματοποιημένη.

Ο Μεγάλος Πόλεμος άλλαξε τα κράτη, τα καθεστώτα, τις κοινωνίες, και προβλήθηκε ως μία θυσία που θα οδηγούσε στο τέλος όλων των πολέμων.

Ήταν όμως αυτό ρεαλιστικό;

Η είσοδος για το κοινό στη έκθεση θα είναι ελεύθερη, με ωράριο λειτουργίας από Τρίτη έως Κυριακή, 09:00-14:30.

TAGS: