Πολιτική

Αφγανιστάν: Άνοιξε πρεσβεία στην Αθήνα

Αφγανιστάν: Άνοιξε πρεσβεία στην Αθήνα
"Η πρεσβεία θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες αφγανικής καταγωγής, που συχνά δεν προέρχονται από το Αφγανιστάν, όσο και για την επαναδιεθνοποίηση της χώρας, που ισχυροποιείται όλο και περισσότερο στη διεθνή διπλωματία", δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Το Αφγανιστάν άνοιξε πρεσβεία στην Αθήνα χθες, επισήμαναν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Σαλαχουντίν Ραμπανί, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αθήνα.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η πρεσβεία «θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες αφγανικής καταγωγής, που συχνά δεν προέρχονται από το Αφγανιστάν, όσο και για την επαναδιεθνοποίηση της χώρας, που ισχυροποιείται όλο και περισσότερο στη διεθνή διπλωματία».

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον νέο βηματισμό που παίρνουν, πλέον, οι σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες έχουν σημαντικούς ιστορικούς δεσμούς. «Αυτή είναι μία σπουδαία μέρα» τόνισε ο κ. Ραμπανί. 

Οι κ.κ. Κοτζιάς και Ραμπανί εξέτασαν τα πεδία και τις δυνατότητες ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, από την εκπαίδευση αξιωματικών αστυνομίας, πυροσβεστών κ.λπ., μέχρι τον πολιτισμό και την ανάπτυξη των σχέσεων πανεπιστημίων, με έμφαση στις αρχαιολογικές σχολές. Και οι δύο έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων που βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο (περίπου 4,5 εκατ. ευρώ), συμφωνώντας στην ανάγκη να συστηματοποιηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών με εκατέρωθεν ετήσιες επισκέψεις των υπουργών, των γ.γ. και πολιτικών διευθυντών του ΥΠΕΞ, αλλά και τη συνεργασία των δύο αρμόδιων διευθύνσεων για τα ευρωπαϊκά θέματα και τη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η Ελλάδα προσφέρθηκε για μία διμερή συνεργασία σε ζητήματα Ε.Ε., τόσο σε επίπεδο σπουδών για Αφγανούς φοιτητές όσο και σε επίπεδο αποστολής Ελλήνων εμπειρογνωμόνων στο Αφγανιστάν. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες, καθώς υπάρχει από την πλευρά του Αφγανιστάν μεγάλη ανάγκη για γνώση, αλλά και για ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως ο ορυκτός και ο αγροτικός πλούτος. 

Ο κ. Ραμπανί υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για τη συνολική ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στις ελληνικές επενδύσεις, καθώς -όπως είπε- η χώρα του παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες. Ακόμη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στήριξη που προσέφερε η χώρα μας με τη συμμετοχή της στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη ISAF στην Καμπούλ. Ερωτώμενος για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ε.Ε., ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η χώρα του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments