Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα

Φώφη Γεννηματά: Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα
Ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που υπάρχει απέναντι στην πολιτική ζωή επιρρίπτει η Φώφη Γεννηματά.

 «Η έλλειψη αξιοπιστίας, και εμπιστοσύνης έχει δηλητηριάσει την ελληνική πολιτική ζωή, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Τόσο η ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ φέρουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση αυτή» επισήμανε στη συνέντευξή της στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario de Noticias» η πρόεδρος του »Κινήματος Αλλαγής», Φώφη Γεννηματά.

«Με αυτή την κυβέρνηση, δεν υπάρχει ούτε ελπίδα, ούτε προοπτική» προσέθεσε. 

Το αποτέλεσμα της δικής σας εκλογής ως επικεφαλής του νέου κόμματος σας εξέπληξε; Νομίζετε πως αποτελεί σημάδι για το μέλλον;

Όλα τα χρόνια της πολιτικής μου πορείας διατηρώ συνεχή επαφή με τον κόσμο της παράταξης, ξέρω από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις προσδοκίες τους. Ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια βρισκόμουν σε μια μόνιμη εκστρατεία για να χτιστεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη βήμα-βήμα, σιγά-σιγά, σε μια συνεχή προσπάθεια να ενημερώσω, να εξηγήσω και να συζητήσω με τους πολίτες όσα προσπαθούσα να κάνω. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ένα σημάδι για το μέλλον. Είναι το ίδιο το μέλλον για την ελληνική πολιτική και για τον ελληνικό λαό. Πάντα λέω ότι τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας. 

Αυτό που με εξέπληξε ήταν το πάθος και ο ενθουσιασμός που οδήγησε περισσότερους από 200.000 δημοκράτες να πάνε στα εκλογικά κέντρα. Το να πείσεις χιλιάδες ανθρώπους να συμμετάσχουν σε μια πολιτική διαδικασία είναι μια πρώτη νίκη. Γιατί η έλλειψη αξιοπιστίας, και εμπιστοσύνης έχει δηλητηριάσει την ελληνική πολιτική ζωή, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Τόσο η ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ φέρουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση αυτή. Η πολιτική τους ρητορεία βασίστηκε για μεγάλο διάστημα σε λαϊκιστικές αντιμνημονιακές κραυγές με συνεχείς επιθέσεις πόλωσης και διχασμού της κοινωνίας και στοχοποίησης της προσπάθειας που η δική μας κυβέρνηση έκανε, με τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 

Tι σημαίνει αυτό το νέο κεντροαριστερό κόμμα και ποιοι είναι οι στόχοι του;

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, μια σύγχρονη κέντρο-αριστερά που μπορεί να φέρει πραγματική αλλαγή και πραγματική ελπίδα στον τόπο. Η ανάπτυξη, η απασχόληση και η αλληλεγγύη είναι οι τρεις κύριοι στόχοι μας. Η χώρα χρειάζεται ενότητα δυνάμεων, αλλά χρειάζεται και ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να υπερνικήσει την κρίση, να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, να μειώσει τις ανισότητες, να πραγματοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία. Χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική πολιτική δύναμη που θα ανοίξει και πάλι έναν δρόμο ευκαιριών και προόδου για όσους θέλουν να εργαστούν και να ευημερήσουν για όλους εκείνους που έχουν αίσθημα ευθύνης για το παρόν της χώρας μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι τώρα τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις; Τι αποτέλεσμα προσμένετε στις επόμενες εθνικές εκλογές; Είστε διαθέσιμη για μια κυβέρνηση συνεργασίας; Αν ναι, με ποιο κόμμα;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη γίνεται όλο και πιο δυνατή μέρα με τη μέρα. Έχω πλήρη επίγνωση της σαφούς εντολής που μας έδωσαν οι πολίτες. Και μαζί με τους δημοκρατικούς πολίτες θα ξανακάνουμε την κεντροαριστερά δυνατή. Θα φέρουμε τη μεγάλη ανατροπή στις επόμενες εκλογές. Το έκανα σαφές από την αρχή: έχουμε θέσει τη δική μας αυτόνομη πορεία, τον δικό μας ανεξάρτητο ρόλο. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να ρωτούν. Και δίνω την ίδια απλή απάντηση. Ο ελληνικός λαός θα καθορίσει την πορεία της χώρας στις επόμενες εθνικές εκλογές. Όποιος προεξοφλεί τη λαϊκή θέληση θα εκπλαγεί. Εμείς θα αναμετρηθούμε στα ίσα με τους λαϊκιστές και τους συντηρητικούς στις επόμενες εκλογές . Όσον αφορά την Κυβέρνηση Συνασπισμού, εμείς έχουμε καταθέσει το Σχέδιο Ελλάδα, τη δική μας πρόταση διακυβέρνησης. Αντιστρέφουμε την ερώτηση : Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα και μάλιστα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας;

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανέδειξε ένα λαϊκίστικο κόμμα στην εξουσία. Τώρα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. Πιστεύετε ότι ο ελληνικός λαός θα τιμωρήσει τον κ. Τσίπρα στις επόμενες εκλογές;

Δεν πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι επιζητούν κυρίως την τιμωρία αλλά πραγματική ελπίδα. Οι άνθρωποι αναζητούν προοπτική, έχουν προσδοκίες και όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Και πάντα διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. Και με αυτή την κυβέρνηση, δεν υπάρχει ούτε ελπίδα, ούτε προοπτική.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές προβλέπεται να γίνουν το 2019. Νομίζετε ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά πρόωρες εκλογές;

Αυτή η κυβέρνηση είναι πολιτικά και κοινωνικά απομονωμένη. Όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα.

Αν εσείς ήσασταν πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2015, τι διαφορετικό θα είχατε κάνει απ’ ότι έκανε ο Αλέξης Τσίπρας;

Μετά από τέσσερα σκληρά χρόνια για τους Έλληνες, η χώρα μας ήταν ένα βήμα μακριά από το να βγούμε από τα μνημόνια, αλλά με την τυχοδιωκτική και ανεύθυνη πολιτική των κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής. Όταν εμείς και τότε με αίσθημα ευθύνης ψηφίσαμε τη συμφωνία, πρότεινα έναν συγκεκριμένο και σαφή χάρτη πορείας για τα μελλοντικά βήματα και τις ενέργειες της χώρας προκειμένου να αποφευχθούν οι γενικές εκλογές, να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και να οικοδομηθεί μια πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα και να συζητήσουμε με τους εταίρους τη βελτίωση των εξαιρετικά άδικων και δύσκολων όρων του νέου μνημονίου. Ο κ. Τσίπρας έκανε ακριβώς το αντίθετο. Προκήρυξε εκλογές, σχημάτισε νέα κυβέρνηση με τους ακροδεξιούς ANEL συμφώνησε και εφάρμοσε ένα σκληρότερο μνημόνιο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς τα πράγματα πηγαίνουν κάπως καλύτερα στην ΕΕ και οι δανειστές φαίνονται περισσότερο ικανοποιημένοι. Αλλά είναι αυτό το σωστό μονοπάτι; 

Η κυβέρνηση υπέγραψε δεσμεύσεις έως το 2060 που περιλαμβάνουν υποχρεώσεις που δεσμεύουν τη χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2022 προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα 3,5%. Αυτή η κυβέρνηση ψήφισε νέα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση των αφορολόγητων ορίων για τα έτη 2019-2020. Παραχώρησαν τον έλεγχο του εθνικού μας πλούτου για 99 χρόνια. Και ταυτόχρονα μιλάνε για «το τέλος της κρίσης» και καθησυχάζουν τους Έλληνες ότι «η Ελλάδα σύντομα θα βγει από τα μνημόνια». Η «πραγματικότητά» τους είναι μια εικονική πραγματικότητα και η «έξοδος» τους είναι έξοδος «μαϊμού» και επικίνδυνη παράταση του αδιεξόδου.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνυπάρχει στην κυβέρνηση με την άκρα δεξιά των ΑΝΕΛ και να εφαρμόσει τις πιο συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επέβαλαν οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης, ακριβώς επειδή δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί σωστά. Ναι οι δανειστές είναι πιο ικανοποιημένοι, γιατί ο Τσίπρας χωρίς δισταγμούς και δεύτερες σκέψεις λέει «ναι σε όλα». Αλλά τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα για τον ελληνικό λαό. Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι φτωχότερα, η μεσαία τάξη συρρικνώνεται και εμφανίζονται νέοι φτωχοί, οι μικρές επιχειρήσεις εξαφανίζονται, χιλιάδες μορφωμένοι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους, επειδή συντρίβονται από την έλλειψη προοπτικής.

Ποιο είναι το μέλλον που θέλετε (οραματίζεστε) εσείς για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πετύχει. Χρειαζόμαστε ένα δημιουργικό και παραγωγικό μέλλον όπου όλοι οι Έλληνες μπορούν να ευημερήσουν. Διαμορφώνουμε το «Σχέδιο Ελλάδα» που αποτελείται από οκτώ βασικούς άξονες, οι οποίοι προτείνουν λύσεις για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία. Περιλαμβάνει προτάσεις για οικονομική ανάπτυξη, μεγάλες επενδύσεις, στήριξη για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλαγές στον δημόσιο τομέα, πρόταση για διαχείριση «κόκκινων» ερυθρών δανείων, καταπολέμηση της ανεργίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μόνο έτσι οι νέοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Και για εμάς αυτός είναι πρωταρχικός εθνικός στόχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments