Πολιτική

(UPD) Προϋπολογισμός 2018: Η επόμενη μέρα και η έξοδος στις αγορές (live)

(UPD) Προϋπολογισμός 2018: Η επόμενη μέρα και η έξοδος στις αγορές (live)
Η επόμενη ημέρα μετά την λήξη του προγράμματος οικονομικής στήριξης αναμένεται να μονοπωλήσει τη συζήτηση σήμερα στη Βουλή όπου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός για το 2018.

Ο προϋπολογισμός είναι το μείζον ζήτημα της ημέρας με τους πολιτικούς αρχηγούς να ακονίζουν τα "ξίφη" τους εν όψει της ψήφισής του στη Βουλή.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα ανέβουν στο βήμα και θα πρέπει, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, να εξηγήσουν γιατί ο προϋπολογισμός είναι ή δεν είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός μετά από 8 χρόνια μνημονίων.  Γιατί η Ελλάδα αφήνει ή δεν αφήνει πίσω της οριστικά το ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου και επιτροπείας των δανειστών. 

Αν είναι η Ελλάδα ή μήπως οι δανειστές εκείνοι που "απελευθερώνονται" από τα μνημόνια και τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας. Οι βουλευτές μαζί με τους υπουργούς που ανέβηκαν στο βήμα και έλαβαν μέρος στη συζήτηση του προϋπολογισμού προσεγγίζουν τους διακόσιους. 

Σήμερα Τρίτη, λίγο μετά το μεσημέρι, αναμένεται να ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών προκειμένου ο μαραθώνιος της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2018 να ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία η οποία προσλαμβάνει, κατά παράδοση, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί στις 12 τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής, με την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, που εκ των πραγμάτων λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εργάζονται πυρετωδώς για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Στενοί του συνεργάτες, προϊδεάζουν για μία εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση διανθισμένη με πολλά οικονομικά στοιχεία, λόγω και της περίστασης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες o πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του μνημονίου και θα μιλήσει για το γεγονός ότι το 2018 θα είναι χρονιά «ορόσημο» ενώ ειδική αναφορά θα κάνει στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, τονίζοντας ότι σηματοδοτεί το τέλος της επιτροπείας και της ανάκτησης της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας.

Παράλληλα αναμένεται να εστιάσει σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ανάκαμψη της οικονομίας ενώ θα τοποθετηθεί για τους στόχους της διαπραγμάτευσης εξόδου από το Πρόγραμμα, όπως και αν θα επαναφέρει ή όχι; το στόχο της καθαρής εξόδου.

Το βλέμμα στην «επόμενη μέρα»

Στο Μαξίμου «ιδρώνουν» προκειμένου να αποτινάξουν από πάνω τους τα μνημονιακά μέτρα. Για το λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας θα εστιάσει στις δικές τους πολιτικές προτεραιότητες (μισθοί, συλλογικές διαπραγματεύσεις, συνταγματική αναθεώρηση κ.α.) και στην επανάκτηση ελέγχου σε θέματα καθημερινότητας που σήμερα περνούν εξονυχιστικά από το μικροσκόπιο των δανειστών.

Διαχωριστικές γραμμές από το σχέδιο ΝΔ

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι θα αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην επόμενη μέρα αλλά και στη στρατηγική για τη «δίκαιη ανάπτυξη». Βάζοντας έτσι τις διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ και επιμένοντας στο ότι πρόκειται για δυο διαφορετικά σχέδια. 

Σε μεγάλο βαθμό πάντως, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό μέχρι στιγμής κυριαρχείται από την αντιπαράθεση γύρω από την φορολογία και τις φοροελαφρύνσεις. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για υπερφορολόγηση και υπόσχεται φοροελαφρύνσεις.

Από τη μεριά της η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ-όπως εξάλλου αναμένεται να πράξει και ο πρωθυπουργός- αντιδρά προβάλλοντας δύο επιχειρήματα: πρώτον, ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής ήδη προβλέπει φοροελαφρύνσεις για την περίοδο μετά το 2019.

Και δεύτερον, ότι περαιτέρω μείωση των φόρων που υπόσχεται η ΝΔ «συνεπάγεται σκληρές περικοπές δαπανών με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων,κλείσιμο σχολίων και νοσοκομείων».

Οι αποφάσεις για το χρέος

Με μεγάλο ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ως προς τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος. Κρίσιμη ημερομηνία είναι ο Φεβρουάριος καθώς τότε κλείνει η προθεσμία που έχει δώσει το ΔΝΤ στους Ευρωπαίους να απαντήσουν για τις προθέσεις τους σε ο,τι αφορά τις οριστικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Από την άλλη μεριά οι Ευρωπαίοι να σπρώχνουν τις τελικές αποφάσεις στο καλοκαίρι του 2018, όταν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, και με δεδομένο ότι σ’ αυτή τη φάση δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments