Γερμανία: Άνγκελα Μέρκελ – Μάρτιν Σουλτς ξεκινούν τις διερευνητικές συνομιλίες | Pagenews.gr
Pagenews Team 20 Δεκεμβρίου 2017, 19:45

Σε αναβρασμό η Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις των αρχηγών των Χριστιανοδημοκρατών, των Βαυαρών Χριστιανοκοινονιστών, των Σοσιαλδημοκράτων και των επικεφαλής των εκάστοτε Κ.Ο. Σκοπός της συνάντησης είναι να δρομολογηθούν οι διερευνητικές διαβουλεύσεις των τριών κομμάτων, οι οποίες αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν μετά τις γιορτές στις 7 Ιανουαρίου.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να περιορίσει τη σημερινή συζήτηση μόνο σε αυτό το ζήτημα αλλά να την επεκτείνει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο των διερευνητικών τον Ιανουάριο. Πιθανολογείται ότι αυτά τα θέματα αφορούν τους εξής τομείς: ευρωπαϊκή πολιτική, μετανάστευση, υγεία και περίθαλψη, ψηφιοποίηση, αγορά εργασίας και κοινωνική πολιτική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η κρίσιμη φάση των διερευνητικών θα είναι η δεύτερη εβδομάδα και εν μέρει η τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Σε αυτό το δεκαήμερο θα κριθεί αν Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες καταλήξουν σε συμβιβασμούς που θα τους επιτρέπουν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Για να ξεκινήσουν όμως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει προηγουμένως να δώσει πράσινο φως το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών που πιθανώς θα συνέλθει στις 21 Ιανουαρίου.

Δεδομένου ότι για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποφασίσει μετά την ολοκλήρωσή τους η κομματική βάση του SPD, μια νέα γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ορκιστεί πριν από τον Μάρτιο του 2018.

Βέβαια όλα τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά. Μέχρι στιγμής εξίσου ρεαλιστικό είναι το σενάριο της αποτυχίας των προσπαθειών και της προκήρυξης επαναληπτικών εκλογών

Tags: