Οικονομία

EKT: “Βλέπει” νέα αύξηση στο πετρέλαιο

EKT: “Βλέπει” νέα αύξηση στο πετρέλαιο
Αύξηση στην τιμή του πετρελαίου βλέπει η ΕΚΤ, παρά τις προηγούμενες συντηρητικές της εκτιμήσεις.

Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι η τιμή για το πετρέλαιο το 2018 θα διαμορφωθεί στα 61,6 δολάρια, δηλαδή 17% υψηλότερα από την εκτίμηση του Σεπτεμβρίου που ήταν 52,6 δολάρια.

Ανησυχητικό παραμένει το γεγονός ότι οι αναλυτές της ΕΚΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση και συγκεκριμένα κατά 11% σε σχέση με το βασικό σενάριο.

Μία τέτοια αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με μελέτες του ΔΝΤ, σημαίνει γαι την ελληνική οικονομία ότι κάθε αύξηση 5 δολαρίων πάνω από το βασικό σενάριο τιμής, προκαλεί μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%. Άλλες διεθνείς μελέτες υπολογίζουν ότι κάθε αύξηση κατά 10% της τιμής του πετρελαίου πάνω από το σενάριο βάσης, προκαλεί ζημιά από 0,7% ως 2,5%. 

Οι παραδοχές που χρησιμοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τη δομή της ελληνικής οικονομίας, είναι ότι κάθε αύξηση 10 δολαρίων, “ψαλιδίζει” το ΑΕΠ κατά περίπου 0,3%. 

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των Ευρωπαίων, έχει βασιστεί σε σενάριο τιμής του πετρελαίου στα 52 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για μέση τιμή γύρω στα 62 δολάρια, το ΑΕΠ του 2018, μόνο εξ αυτού του λόγου, θα χάσει περίπου 0,4%, άρα στην καλλίτερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσει το 2%, χωρίς να συνυπολογιστούν οι όποιες άλλες επιπτώσεις από αστοχίες στις εκτιμήσεις για αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και της κατανάλωσης.

Παράλληλα, η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων βασίζεται στο ότι η ελληνική οικονομία το 2018 υπολογίζεται στο 2,4%. Στην πραγματικότητα, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι σχεδόν τα ίδια φορολογικά μέτρα, που εμφανίζουν φέτος υστέρηση περίπου 770 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, θα αποδώσουν την επόμενη χρονιά 955 εκατ. ευρώ παραπάνω, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,4%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments