Μιανμάρ: Απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στην ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ | Pagenews.gr
Pagenews Team 21 Δεκεμβρίου 2017, 06:00

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, επρόκειτο να επισκεφθεί τη Μιανμάρ τον Ιανουάριο για να εξετάσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των καταγγελιών για διώξεις εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια στην Πολιτεία Ραχίν, όμως τώρα οι βιρμανικές αρχές της ανακοίνωσαν ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί της.

"Η ανακοίνωση αυτή της μη συνεργασίας μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως μια ισχυρή ένδειξη ότι θα πρέπει να συμβαίνει κάτι φοβερό στην Πολιτεία Ραχίν όπως και στην υπόλοιπη χώρα", σχολίασε η αξιωματούχος του ΟΗΕ. "Είναι κρίμα που η Μιανμάρ αποφάσισε να πάρει αυτή την απόφαση", πρόσθεσε.

"Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι γίνονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ, και κυρίως στην Πολιτεία Ραχίν. Έχει επισημάνει ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει, όμως η έλλειψη συνεργασίας με εμένα και την αποστολή συλλογής στοιχείων υποδηλώνει το αντίθετο", τονίζει η Λι.

Η Λι, βάσει των καθηκόντων της, πρέπει να επισκέπτεται τη Μιανμάρ δύο φορές τον χρόνο και μέχρι στιγμής έχει μεταβεί στη χώρα έξι φορές από τον Ιούνιο του 2014, αν και η κυβέρνηση της έχει αρνηθεί επανειλημμένα την πρόσβαση σε κάποιες περιοχές, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Tags: