Πολιτική

Μέγαρο Μαξίμου κατά Στουρνάρα για το προληπτικό πρόγραμμα: “Είναι ένας αποτυχημένος υπουργός, μιας αποτυχημένης κυβέρνησης”

Μέγαρο Μαξίμου κατά Στουρνάρα για το προληπτικό πρόγραμμα: “Είναι ένας αποτυχημένος υπουργός, μιας αποτυχημένης κυβέρνησης”
Χριστουγεννιάτικη διαμάχη ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Από το πρωθυπουργικό γραφείο εξαπέλυσαν σκληρή επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μίλησε για προληπτικό πρόγραμμα. "Πάμε για έξοδο στις αγορές και όχι για γραμμή στήριξης" αναφέρουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Έντονη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας για το γεγονός ότι προκρίνει ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης για την περίοδο μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

«Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μία αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μία πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα.

Ήδη, όλες οι ενδείξεις αυτό αποδεικνύουν» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τη σύσταση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να ενταχθεί η χώρα σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».

Σημειώνεται ότι στην ενδιάμεση έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα υπάρχει, και υπό ποιους όρους, ένα ενδεχόμενο «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», το οποίο «μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία».

Στουρνάρας: Χρειάζεται προληπτικό πρόγραμμα στήριξης

Την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική του 2017 παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική είναι λιγότερο αισιόδοξη για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την περυσινή Έκθεση. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι φέτος ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,6% έναντι 2,6% που προέβλεπε πέρυσι στην ίδια Έκθεση. Αντιστοίχως για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% του 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρυσι.

Ο κ. Στουρνάρας συστήνει την ένταξη της χώρας σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» εκτιμώντας ότι ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παραδίδοντας την έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής εξέφρασε επιφυλάξεις για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 επισημαίνοντας πως η επόμενη περίοδος «δεν θα είναι εύκολη, διότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το τι θα συμβεί μετά από το πρόγραμμα». Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα έξι (6) μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και έχουμε οκτώ μήνες για να το διορθώσουμε» τονίζοντας πως «εάν δεν μπορεί να διορθωθεί, πρέπει ακριβώς να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018». «Έχουμε προτάσεις κι ελπίζω να διαβαστούν» σημείωσε σε άλλο σημείο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος παραπέμποντας στο σημείο της έκθεσης που αναφέρει πως η ύπαρξη ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης για μετά τον Αύγουστο του 2018 θα δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού.

«Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων (α) να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και (β) να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)» καταλήγει η Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Διαφωνία Στουρνάρα-Βούτση

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι «είναι σημαντικό ότι ουδείς αμφισβητεί πλέον, τόσο στο πολιτικό σύστημα, όσο και στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, πως η χώρα οδεύει στην τυπική αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και στην ουσιαστική έξοδο από τους κανόνες επιτήρησης και τα δεδομένα της δανειακής συμφωνίας». Ο πρόεδρος της Βουλής αντέτεινε στον προβληματισμό που εξέφρασε ο κ. Στουρνάρας πως «όλοι έχουμε αντιληφθεί -και αυτό αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης- το πώς θα είναι βιώσιμη και καθαρή αυτή η έξοδος έτσι ώστε να υπάρχει, από ’κεί και πέρα, μια ανοικτή λεωφόρος κι ένας οδικός χάρτης που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία, όχι απλά να μείνει όρθια, αλλά σιγά σιγά να ανασυστήνεται ο κοινωνικός ιστός και να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία για μια νέα ανάπτυξη, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και πρότυπο της χώρας και μια νέα διεθνή ενισχυμένη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Υπαγωγή σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά το πέρας του μνημονίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments