Πολιτική

Πλειστηριασμοί: Αλλαγές στην τροπολογία που ποινικοποιεί την παρεμπόδισή τους

Πλειστηριασμοί: Αλλαγές στην τροπολογία που ποινικοποιεί την παρεμπόδισή τους
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε αλλαγές στην τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων αποτρέπουν πλειστηριασμούς, ωστόσο δεν αποσύρει την επίμαχη διάταξη. Αντάρτικο από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι εξετάζεται η παράγραφος της ρύθμισης που προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όχι μόνο όσων ασκούν βία αλλά και όσων απειλούν συμβολαιογράφους που διεξάγουν πλειστηριασμούς.

Ωστόσο, οι ενστάσεις που εκφράζονται από την πλειοψηφία των βουλευτών αφορούν κυρίως το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας που αναφέρεται σε διώξεις όσων παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών είτε αυτοί γίνονται σε ειρηνοδικεία είτε στα γραφεία συμβολαιογράφων (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί).

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τροπολογία δεν αποσύρεται και δεν αλλάζει ουσιαστικά γιατί απειλείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και υπάρχει κίνδυνος για τις Τράπεζες.

Δείτε live από τη Βουλή

Αναβρασμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Η επίμαχη τροπολογία έχει φέρει ένταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσία πλειάδας υπουργών (Κοντονής, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Τόσκας, Παπανάτσιου) πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με 20-25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η διαδικασία συζήτησης είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε το ΚΚΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη επικράτησε έντονος προβληματισμός και ανησυχία εκ μέρους των κυβερνητικών βουλευτών, ορισμένοι εκ των οποίων διατύπωσαν την άποψη ότι με την εν λόγω διάταξη «ενισχύουμε το κίνημα κατά των πλειστηριασμών». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι βουλευτές φέρεται να έθεσαν τον έντονο προβληματισμό τους, υποστηρίζοντας ότι είναι εκ του περισσού η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, καθώς καλύπτεται από το ισχύον ποινικό πλαίσιο, ενώ ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Φίλης, πρότεινε να υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση από την οποία να φαίνεται ότι «προστατεύουμε την λαϊκή κατοικία». 

Ο Νίκος Φίλης ζήτησε να μπει η φράση "προστασία λαϊκής κατοικίας" και επέμεινε στην κατεύθυνση της νομοθέτησης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Ο κ. Τσακαλώτος διεμήνυσε ότι δεν αποσύρεται η τροπολογία, ενώ ο κ. Κοντονής επέμεινε στην προστασία των συμβολαιογράφων για να άρουν την αποχή. Λέγοντας πως θα φύγει η λέξη «απειλή» και θα παραμείνει το «όσοι προκαλούν σωματική βλάβη» στην τροπολογία, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι εντάσεις.

Ωστόσο, πολλοί βουλευτές επέμειναν πως δεν θέλουν να ψηφίσουν την τροπολογία απόψε στη Βουλή. «Αν δεν ψηφίσετε, θα πέσει η κυβέρνηση» ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο υπουργός Οικονομικών έφυγε από την συνεδρίαση της Κ.Ο φανερά εκνευρισμένος, χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. 

Μιχελογιαννάκης: Πρέπει να την αποσύρουμε

Αλλά και ο Γ. Μιχελογιαννάκης από το βήμα της Βουλής είπε λίγο νωρίτερα απευθυνόμενοςστον Στ. Κοντονή: «Κύριε Υπουργέ, θέλω να σε παρακαλέσω να αποσυρθεί η τροπολογία με την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη. Όταν υπάρχει βία, εντάξει. Όμως, το να υπάρχει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, με ποινή φυλάκισης 6 ή 3 μηνών κατά περίπτωση, σε όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών και φέρεται κατά της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας της ομαλή διεξαγωγή, σας παρακαλώ πολύ να το αποσύρετε, μιας και η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να νομοθετηθεί και δεν πρέπει να ποινικοποιήσουμε τη λαϊκή κινητοποίηση» είπε ο κ. Μιχελογιαννάκης, προειδοποιώντας για την στάση που πιθανόν να κρατήσει σε περίπτωση ψηφοφορίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments