Ελλάδα

Βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών: Δικαστές και Εισαγγελείς επιρρίπτουν ευθύνες κατά της κυβέρνησης

Βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών: Δικαστές και Εισαγγελείς επιρρίπτουν ευθύνες κατά της κυβέρνησης
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη βομβιστική επίθεση που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Εφετείο Αθηνών στην οδό Λουκάρεως, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της και την ανησυχία της για τη στοχοποίηση των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

«Επίθεση κατά της Δημοκρατίας» αποτελεί η σημερινή επίθεση στο Εφετείο Αθηνών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία αποδίδει ευθύνες για το συμβάν σε «όσους καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την ανακοίνωση της, επιρρίπτει ευθέως ευθύνες για κατασυκοφάντηση του δικαστικού σώματος και προσθέτει ότι «ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους» καθώς όπως τονίζει «τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες συνέπειες».

Σε ότι αφορά δε τη στάση του δικαστικού σώματος, η Ενωση επισημαίνει ότι «δεν πτοούνται οι δικαστικοί και οι εισαγγελικοί λειτουργοί από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους. 

Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις. 

Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες.

Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας.»

Το χρονικό της επίθεσης 

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 3:25 τα ξημερώματα έξω από το Εφετείο Αθηνών στην οδό Λουκάρεως, πολύ κοντά στο κτήριο της ΓΑΔΑ.

Η Αστυνομία απέκλεισε εγκαίρως το σημείο, καθώς νωρίτερα, λίγο πριν τις 03:00, είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα αγνώστου σε γραφεία ιστοσελίδας, δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτών μέχρι να πραγματοποιηθεί έκρηξη.

Στο σημείο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε το Τμήμα Εξουδετέρωνσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. 

Τέσσερις ήταν οι τρομοκράτες που εξαπέλυσαν την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε αστυνομικός φρουρός. Ένας κάλυκας που βρέθηκε έξω από το Εφετείο αποδεικνύει πως οι τρομοκράτες πυροβόλησαν εναντίον του αστυνομικού φρουρού.

Ένα κλειστό φορτηγάκι σταμάτησε έξω από το κτίριο και κατέβηκαν δύο άτομα τα οποία τοποθέτησαν τη βόμβα στην είσοδο του Εφετείου. Ενα ακόμη άτομο περίμενε στο πίσω μέρος του οχήματος και σίγουρα υπήρχε και κάποιος οδηγός. Η αντιτρομοκρατική εκτιμά έτσι ότι συμμετείχαν τέσσερα άτομα, τουλάχιστον, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να βρίσκεται και ο κατασκευαστής… 

Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για μια βόμβα-σακίδιο, κατασκευασμένη από αμμωνιοδυναμίτιδα ή αλλιώς anfo, η οποία τοποθετήθηκε ακριβώς στην είσοδο του Εφετείου, ένα χώρο κλειστό. Αυτός είναι και ο λόγος που προκλήθηκαν τόσο μεγάλες καταστροφές, λόγω του ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε. 

Κοντονής: Πυροβόλησαν κατά του φρουρού οι τρομοκράτες Εντωμεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αποκάλυψε ότι υπήρξαν πυροβολισμοί κατά του φρουρού του Εφετείου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κοντονής είπε ότι «η βόμβα είναι μια πράξη απολύτως καταδικαστέα γιατί είναι αποτρόπαιη». Και πρόσθεσε: «Δεν στόχευαν μόνο στην πρόκληση ζημιών αλλά και στην ανθρώπινη ζωή, στη ζωή του φύλακα. Υπήρξε πυροβολισμός ή πυροβολισμοί εναντίον του φύλακα. Πυροβολήθηκε ο άνθρωπος με σκοπό να τον σκοτώσουν. Αυτό το λέω για να μην υποτιμούμε το γεγονός. Ο φρουρός δέχθηκε αυτή την άνανδρη και άθλια επίθεση».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικός είπε ότι άκουσε κάτι σαν πυροβολισμό όταν οι τρομοκράτες έφευγαν από το Εφετείο, μετά την τοποθέτηση της βόμβας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments