ΣΕΚΑΠ: Το τελωνείο Ξάνθης μπλοκάρει προϊόντά της – Τι λέει η ΑΑΔΕ | Pagenews.gr
Pagenews Team 22 Δεκεμβρίου 2017, 18:51

Διαστάσεις παίρνει πλέον η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ καθώς μετά την επικύρωση του προστίμου των 38,2 εκατ. ευρώ από το Εφετείο, το τελωνείο Ξάνθης, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε διακοπή της διανομής των προϊόντων της στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, οι καπνοβιομηχανίες επιτρέπεται να διανέμουν στην ελληνική αγορά προϊόντα με πίστωση φόρου 28 ημερών. Για αυτό τον λόγο, οι καπνοβιομηχανίες καταθέτουν εγγύηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει εγγύηση πάνω από 4 εκατ. ευρώ και έχει υποβάλει αίτημα αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, το Τελωνείο, μετά την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, αρνείται την πίστωση, ζητώντας την άμεση καταβολή του.

Πηγές της ΣΕΚΑΠ, σύμφωνα με τοπικά μέσα, κάνουν λόγο για «εντελώς αδικαιολόγητη απόφαση του Τελωνείου, σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημίες για την εταιρεία».

Επιβεβαιώνει η ΑΑΔΕ

Πηγές της ΑΑΔΕ επιβεβαίωναν επί της ουσίας το θέμα του μπλόκου της ΣΕΚΑΠ από το τελωνείο Ξάνθης.

Διευκρίνιζαν επίσης ότι η εγγύηση που είχε κατατεθεί από την εταιρεία, είχε σε μεγάλο βαθμό καλυφθεί από προηγούμενες συναλλαγές, για τις οποίες δεν έχει παρέλθει η προθεσμία αποδέσμευσης των τεσσάρων εβδομάδων που προβλέπει ο νόμος.

Με αποτέλεσμα, όπως σημείωναν οι πηγές της ΑΑΔΕ, μετά και την έκδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία είναι εκτελεστή – και όσο αυτή δεν έχει ανασταλεί – να απαιτούνται κατά νόμο πρόσθετες εγγυήσεις, εφόσον το διαθέσιμο υπόλοιπο της εγγύησης δεν επαρκεί για τις μελλοντικές της συναλλαγές.

TAGS: