Ηράκλειο: Ενέργειες για την προστασία του παραλιακού μετώπου και του λιμανιού της πόλης | Pagenews.gr
Pagenews Team 23 Δεκεμβρίου 2017, 14:17

Η προστασία του παραλιακού μετώπου και του λιμανιού στο Ηράκλειο είναι το βασικό αντικείμενο μελέτης που θα εκπονήσει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) Κρήτης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ).

Όπως ανακοίνωσε το ΙΤΕ, πρόκειται για μελέτη, η οποία στοχεύει στη διερεύνηση της έκθεσης στα ακραία κυματικά φαινόμενα της περιοχής, από την Πλατεία «18 Άγγλων» έως και το φρούριο «Κούλε», δημιουργώντας προβλήματα ασφάλειας και προσβασιμότητας. Συγκεκριμένα, θα μελετηθεί διεξοδικά η υδροδυναμική της περιοχής, η συμπεριφορά των θαλάσσιων φυσικών φαινομένων και γενικά οι περιβαλλοντικές συνθήκες που αποτελούν τα αίτια του προβλήματος, με τη χρήση σύγχρονων μοντέλων προσομοίωσης και πρόβλεψης των υδροδυναμικών συνθηκών και της στερεομεταφοράς, πάντα υπό το πρίσμα της κλιματικής μεταβολής, και θα προταθεί σειρά εναλλακτικών λύσεων με σκοπό τη θωράκιση του προσήνεμου λιμενοβραχίονα, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σημαντική πρόκληση στον σχεδιασμό των παρεμβάσεων που θα προταθούν είναι η αποτελεσματική προστασία του λιμενοβραχίονα και του μνημείου του Κούλε, με λύσεις που θα εναρμονίζονται με την ιστορική σημασία του και την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.

Η συνεργασία του ΟΛΗ με το ΙΤΕ για την προστασία του λιμανιού οριστικοποιήθηκε με την υπογραφή σχετικής σύμβασης για τη μελέτη στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. H σύμβαση υπεγράφη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗ, Απόλλωνα Φιλιππή και τον πρόεδρο του ΙΤΕ, καθηγητή Νεκτάριο Ταβερναράκη, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και από τις δύο πλευρές.

Tags: