ΝΔ: Το υπουργείο  Οικονομίας και Ανάπτυξης διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για το ΕΣΠΑ | Pagenews.gr
Pagenews team 23 Δεκεμβρίου 2017, 11:52

Χρίστος Δήμας: "Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα ήθελε να πιστέψουμε την "αυταπάτη” πως "η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρώπη”. Η πραγματικότητα όμως είναι αδιαμφισβήτητη και για να την κατανοήσει κάποιος, αρκεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα https://cohesiondata.ec.europa.eu/overview της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της αποτυχίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, αρκεί να αναλογιστεί πως η Ελλάδα ξεκίνησε με την μεγαλύτερη προκαταβολή από όλα τα κράτη μέλη με 8%, η Πορτογαλία, Ρουμανία και Κύπρος με 4% και όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη με 3%.

Παρά το γεγονός συνεπώς ότι ξεκινήσαμε από το 8%, όχι μόνο δεν είμαστε πρώτοι – όπως θα έπρεπε – αλλά είμαστε πέμπτοι. Εάν μάλιστα αφαιρέσουμε από όλα τα κράτη μέλη τις προκαταβολές και δούμε κατά πόσο οι εθνικές κυβερνήσεις ήταν πράγματι αποτελεσματικές και απορρόφησαν κονδύλια, η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση. Ακόμα όμως και η δέκατη θέση οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της απορρόφησης προέρχεται από έτοιμα, ώριμα έργα τμηματοποιημένα (phasing) που σχεδίασε η κυβέρνηση της ΝΔ από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Με λίγα λόγια είναι σαν να ξεκινήσαμε στον στίβο σε έναν αγώνα 100 μέτρων 4 και 5 βήματα πιο μπροστά από όλους τους άλλους, να ισχυριζόμαστε ότι κερδίσαμε την πρώτη θέση και στο τέλος να πανηγυρίζουμε για την πέμπτη θέση, ενώ αν οι συνθήκες ήταν ίσες θα είχαμε τερματίσει στην δέκατη θέση και αυτό θα το οφείλαμε στο γεγονός ότι στον δικό μας διάδρομο μόνο υπήρχε ούριος άνεμος.

Καλούμε την Κυβέρνηση να διαψεύσει τον επίσημο πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και να μας ανακοινώσει ένα μεγάλο έργο που η ίδια σχεδίασε και ολοκλήρωσε με τα χρήματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020".

Tags: