Διεθνή

Τένεδος: Λαμπρός εορτασμός των Θεοφανείων από τη μικρή ελληνική κοινότητα

Τένεδος: Λαμπρός εορτασμός των Θεοφανείων από τη μικρή ελληνική κοινότητα
Εορτασμός Θεοφανείων από τα παλιά χρόνια του νησιού για την ολιγάριθμη πια κοινότητα των Ρωμιών στην Τένεδο.

Ο καιρός βοήθησε κι έτσι ανήμερα των Θεοφανείων στην εκκλησία της Παναγιάς στο μικρονήσι στην είσοδο των Δαρδανελίων η Τένεδος υποδέχτηκε εκτός από τους Ρωμιούς του νησιού και προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, αλλά και εκδρομείς από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη, ακόμα και από τη Θράκη.

Στον αγιασμό των υδάτων χοροστάτησε ο επίσκοπος Ερυθρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κύριλλος, ενώ στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό έπεσαν τρεις έφηβοι, ένας Τούρκος ορθόδοξος χριστιανός και δυο πρόσκοποι από τη Μυτιλήνη οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί με την κοινότητα των Ανιχνευτών Προσκόπων στην οποία συμμετέχουν.

Σε όλη τη διάρκεια της τελετής στο λιμάνι του νησιού στο πλάι του επισκόπου Κυρίλλου βρέθηκε ο Τούρκος δήμαρχος του νησιού, ενώ την πομπή από την εκκλησία μέχρι το λιμάνι παρακολούθησαν και πολλοί ντόπιοι Τούρκοι, που με ενδιαφέρον συμμετείχαν στη σημαντική θρησκευτική τελετή του σύνοικου στοιχείου τους.

Τα περιστέρια που άφησαν να πετάξουν στον ουρανό ο επίσκοπος Ερυθρών, ο δήμαρχος της Τενέδου και η πρόεδρος της ρωμέικης ορθόδοξης κοινότητας αποτέλεσαν την αφορμή για να χαιρετήσει με ενθουσιασμό ο επίσκοπος Κύριλλος την αξία της συνύπαρξης και της ανοχής του διαφορετικού. 

«Μια τέτοια λαμπρή μέρα, είπε, στέλνουμε από την τυραννισμένη από τη μισαλλοδοξία Τένεδο μήνυμα φιλίας, ειρήνης και αγάπης σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε ο άνθρωποι να συμβιώσουμε και το διαφορετικό να μας ενώνει κι όχι να μας χωρίζει».

Το μεσημέρι της ημέρας των Φώτων, η πρόεδρος της τοπικής ρωμέικης κοινότητας, αντιπροσωπία των Τενέδιων που φυγάδες από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ζουν στην Αθήνα και ο επίσκοπος Κύριλλος επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά τον καϊμακάμη της Τενέδου. 

Το βράδυ, σε χαρμόσυνο κλίμα, ο Επίσκοπος παρέθεσε δείπνο στους Ρωμιούς του νησιού τους οποίους συνεχάρη για την επιμονή και την πίστη τους, στο γένος και στη ορθοδοξία, αλλά και γιατί διατήρησαν ζωντανή την ελπίδα που σηματοδοτεί η μικρή αυτή εστία Ρωμιοσύνης σε δύσκολα πραγματικά χρόνια.

Ας σημειωθεί ότι η Τένεδος σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης παραχωρήθηκαν το 1923 μαζί με την Ίμβρο στην Τουρκία, από την Ελλάδα που κατείχε τα δύο νησιά από το 1912. 

Αμέσως μετά το 1974 και ως αποτέλεσμα της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι περίπου 2.500 Ρωμιοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί τους, πουλώντας οι περισσότεροι τις περιουσίες τους έναντι ελάχιστου αντιτίμου στους 800 Τούρκους ντόπιους κατοίκους. 

Η τεράστια τουριστική ανάπτυξη του νησιού – μιας και η Τένεδος αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό για χιλιάδες κυρίως εύπορους Κωνσταντινουπολίτες – βοηθά σημαντικά και τους περίπου 20 εναπομείναντες Ρωμιούς. Αλλά και όσους Τενέδιους της διασποράς, έχοντας ακόμα στην ιδιοκτησία τους περιουσιακά στοιχεία, επιστρέφουν στον τόπο τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments