Πολιτική

Σκοπιανό: Τα επικρατέστερα ονόματα και οι ημερομηνίες – κλειδιά

Σκοπιανό: Τα επικρατέστερα ονόματα και οι ημερομηνίες – κλειδιά
Το Σκοπιανό αναζητά λύση. Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται διαλλακτικός και αισιόδοξος. Εκθειάζει την ελληνική κυβέρνηση. Στον αντίποδα παραμένει έντονο ένα πατριωτικό αίσθημα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ που για δεκαετίες δεν επιτρέπει κόκκινες γραμμές στο θέμα του ονόματος "Μακεδονία".

Οι ημέρες που ακολουθούν είναι έντονες σε διπλωματικό επίπεδο για Ελλάδα και ΠΓΔΜ με το Σκοπιανό να έρχεται μετά από χρόνια ξανά στο προσκήνιο της κοινωνικής, πολιτικής και εθνικής ατζέντας.

Για την ώρα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς δεν έχει ρίξει ακόμα στο τραπέζι ονόματα αλλά πληροφορίες κάνουν λόγο για τρία ονόματα που θα παρουσιάσει στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

«Βόρεια Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία» και «Nova Macedonia» είναι τα επικρατέστερα ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί και ένα νέο όνομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα αυτά επιλέχθηκαν από το σύνολο των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι. Τα άλλα ονόματα που είχαν βάλει σε σκέψη τον κ. Νίμιτς είναι το «Μακεδονία του Βαρδάρη» και το «Σλαβοματσεντονίγια».

Να σημειωθεί πως λίγο πριν ο Μάθιου Νίμιτς καταθέσει στους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι τα ονόματα που προτείνει, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.

Οι πέντε σταθμοί για την επίλυση του Σκοπιανού

Πέντε σταθμοί μέσα στις επόμενες ημέρες θα κρίνουν την πορεία των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα.

– 9 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς θα έχει γεύμα εργασίας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε. Μπουτζάρ Οσμάνι. Όπως έγινε, γνωστό, ο κ. Οσμάνι θα έχει συνάντηση και με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

– 17 Ιανουαρίου ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ θα βρεθεί στα Σκόπια. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη γενικού γραμματέα της Συμμαχίας από το 2014.

– 19 Ιανουαρίου θα συναντηθούν στην Νέα Υόρκη, μαζί με τον απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης με τον Βάσκο Ναουμόφσκι. Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν πως ο κ.Νίμιτς αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα της ονομασίας, οπότε οι δυο πλευρές θα πρέπει να είναι έτοιμες να τοποθετηθούν.

– 23 με 26 Ιανουαρίου στο Νταβός, εκτός απρόοπτου, θα μεταβούν και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Σκοπιανός ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ. Ραντεβού δεν έχει κλείσει ακόμα, αφού οι δυο πλευρές περιμένουν να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα των πρώτων συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν.

– Τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των διαμεσολαβητών στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments