Σαμοθράκη: Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου | Pagenews.gr
Pagenews Team 8 Ιανουαρίου 2018, 16:00 8 Ιανουαρίου 2018, 16:00

Ο κ. Πέτροβιτς αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η Σαμοθράκη ανήκει στα 32 νησιά του Αιγαίου όπου από 1/1/2018 ο ΦΠΑ αυξάνεται από 4% σε 6% σε φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, από 9% σε 13% σε βασικά είδη διατροφής, από 17% σε 24% στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών».

Υπογραμμίζει πως «το ειδικό φορολογικό καθεστώς για να νησιά υιοθετήθηκε προκειμένου ν΄ αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της “νησιωτικότητας” και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές» συμπληρώνοντας ότι «οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά και τη Σαμοθράκη, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης των ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν, αλλά αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης».

Ειδική μνεία κάνει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου στις «ανυπολόγιστες καταστροφές» που υπέστη το νησί στις 25-26 Σεπτέμβρη του 2017 από ακραία καιρικά φαινόμενα, οι οποίες οδήγησαν στο να κηρυχθεί με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 26 Μαρτίου του 2018.

Χαρακτηρίζει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ίσχυαν στο νησί ως «ένα ακόμη πλήγμα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τους κατοίκους της ακριτικής Σαμοθράκης, οι οποίοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών και την επιστροφή στους φυσιολογικούς καθημερινούς ρυθμούς».

Τέλος, ο κ. Πέτροβιτς κάνει λόγο για «ελλείψεις ζωτικής σημασίας στον τομέα της υγείας, σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και δραματικές ελλείψεις στους τομείς κοινωνικής πρόνοιας και παιδείας», σημειώνοντας πως «η Σαμοθράκη αποτελεί πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλείται να σηκώσει και αυτή αναλογικά, το θέμα της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων».

Ετικέτες: