Βιβλίο

Οι Βιομηχανίες του Μέλλοντος

Οι Βιομηχανίες του Μέλλοντος
Τα ρομπότ, οι ανθρώπινες μηχανές και ο ψηφιακός πόλεμος είναι μονό μερικά από τα θέματα που εξετάζουν οι «Βιομηχανίες του Μέλλοντος». Πρόκειται για ένα βιβλίο που εξηγεί με σαφήνεια πώς είναι ο κόσμος μας σήμερα και πώς θα λειτουργεί αύριο. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουμε όλοι.

Οι Βιομηχανίες του Μέλλοντος

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Η γη ήταν η πρώτη ύλη της αγροτικής εποχής. Ο σίδηρος ήταν η πρώτη υλη της βιομηχανικής εποχής. Τα δεδομένα είναι η πρώτη ύλη της εποχής της πληροφορίας» σημειώνει ο Άλεκ Ρος, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα καινοτομίας και ανώτερος σύμβουλος καινοτομίας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος ταξίδεψε σε σαράντα μία χώρες διερευνώντας τις τελευταίες εξελίξεις σε κάθε ήπειρο. Στις «Βιομηχανίες του Μέλλοντος» γράφει για το τι πρόκειται να συμβεί στον κόσμο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, δίνοντας μια ζωντανή και τεκμηριωμένη άποψη για το πώς οι σαρωτικές παγκόσμιες τάσεις επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε. Σημειώνει επίσης τα εμπόδια που θα παρουσιαστούν και το πώς θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ο Ρος προβάλλει στο βιβλίο τις καλύτερες ευκαιρίες για εξέλιξη, εξηγώντας τον λόγο που οι χώρες ευημερούν ή φθίνουν οικονομικά. Εξετάζει επίσης τους τομείς που θα διαμορφώσουν το οικονομικό μας μέλλον, μεταξύ των οποίων η ρομποτική, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η εμπορευματοποίηση της γονιδιωματικής (genomics), το επόμενο βήμα για τα μεγάλα δεδομένα (big data), καθώς και τις επικείμενες επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας στο νόμισμα και στις αγορές.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Στο κοντινό μέλλον θα δούμε ρομποτικές στολές που επιτρέπουν στους παραπληγικούς να περπατούν, φάρμακα νέας γενιάς που εξαλείφουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, αλλά και κώδικα ηλεκτρονικού υπολογιστή που χρησιμοποιείται τόσο ως διεθνές νόμισμα όσο και ως όπλο για την καταστροφή υλικών υποδομών στην άλλη άκρη του κόσμου.

Η πρόοδος και η δημιουργία πλούτου δεν θα προκύψουν με ομοιόμορφο τρόπο. Πολλοί θα ωφεληθούν. Κάποιοι θα ωφεληθούν σε τεράστιο βαθμό. Αλλά θα υπάρξουν και πολλοί που θα παραγκωνιστούν. Σε αντίθεση με το προηγούμενο κύμα ψηφιακής παγκοσμιοποίησης και καινοτομίας, που έβγαλε από τη φτώχεια τεράστιο αριθμό ανθρώπων σε αγορές εργασίας μικρού κόστους, το επόμενο κύμα θα αποτελέσει πρόκληση για τις ανά τον κόσμο μεσαίες τάξεις, απειλώντας να βυθίσει πλήθος ανθρώπους ξανά στην ένδεια. Το προηγούμενο κύμα συνοδεύτηκε από την οικονομική ανάταση ολόκληρων χωρών και κοινωνιών. Το επόμενο κύμα θα εντάξει κάποιες περιθωριακές οικονομίες στο κυρίαρχο ρεύμα της οικονομίας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη μεσαία τάξη στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Άλεκ Ρος διετέλεσε ανώτερος σύμβουλος καινοτομίας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και συνεργάστηκε με τη Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της θητείας της. Το 2013 αποχώρησε από το Υπουργείο Εξωτερικών και εντάχθηκε στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια ως ανώτατο στέλεχος. Το βιβλίο του «Οι βιομηχανίες του μέλλοντος» ξεχώρισε στη λίστα Best Sellers των New York Times, μεταφράστηκε σε 18 γλώσσες και απέσπασε το βραβείο για το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από τα Tribeca Disruptive Innovation Awards το 2016.

ΤΙΤΛΟΣ: Οι Βιομηχανίες του Μέλλοντος

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Alec Ross

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Νίκος Ρούσσος

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 510

Τιμή: 16,90 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments