pagenews.gr / Πολιτική / «Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση το Σκοπιανό
«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση το Σκοπιανό | Pagenews.gr
Pagenews Team 11 Ιανουαρίου 2018, 20:51 11 Ιανουαρίου 2018, 20:51

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση στο Σκοπιανό εντός του έτους, με σύνθετη ονομασία. Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε σήμερα ότι οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με τη χρήση του όρου Μακεδονία.


Πάνος Καμμένος: Όχι στον όρο "Μακεδονία"

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διεμήνυσε σήμερα ότι «δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο “Μακεδονία”» σημειώνοντας ότι διαφωνεί και με τους προσδιορισμούς «Άνω» και «Νέα Μακεδονία».

«Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο "Μακεδονία".

Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ.

«Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, προσθέτοντας ότι αν οι ΑΝΕΛ, διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

ΑΝΕΛ: Οχι σε χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγων του

Σε ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ «επιβεβαίωσε ομόφωνα την πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σχετικά με το Σκοπιανό ζήτημα, όπως αυτή διατυπώθηκε στο 1ο και 3ο Συνέδριο του Κινήματος, περί μη χρήσης του ονόματος Μακεδονία και των παραγώγων του».

ΝΔ για το Σκοπιανό: Μην μας θεωρείτε δεδομένους αν δεν μας ικανοποιεί η λύση

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Πέλλα, μίλησε για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει, επιτέλους, και να επιδίδεται σε μυστική διπλωματία». Επανέλαβε δε το αίτημά του προς την κυβέρνηση να «ενημερώσει υπεύθυνα την Αντιπολίτευση για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων».

«Ακούω ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα» είπε με έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ και διεμήνυσε: «Εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν είμαστε αυτοί που διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε αυτοί, οι οποίοι θα τηρήσουμε μια εθνικά υπερήφανη και αξιοπρεπή στάση. Και θα υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του Βουκουρεστίου και την εθνική γραμμή, όπως χαράχθηκε τότε από τον Κ. Καραμανλή.Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό».

Υπενθύμισε ακόμη ότι η γραμμή του Βουκουρεστίου, είναι η εθνική γραμμή της χώρας. «Και από αυτή τη γραμμή δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλίνουμε. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο». Επανέλαβε δε ότι η υπόθεση δεν αφορά μόνο το όνομα αλλά και άλλες δύο προϋποθέσεις: «Οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Γι’ αυτό και η όποια λύση θα δοθεί, θα δοθεί και στα τρία αυτά επίπεδα. Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη».

Διαψεύδουν το δημοψήφισμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές διέψευσαν ότι υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων. «Δεν είναι κάτι τέτοιο στις σκέψεις μας και στις προθέσεις μας».

Μυστική συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη

Υπό άκρα μυστικότητα και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε στο «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης συνάντηση του υπ. Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και του Σκοπιανού ομολόγου του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Κατά τη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος η ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Να σημειωθεί πως στις 17 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς.

Παρέμβαση από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Η Ιερά Σύνοδος, σε μια πρωτοφανή ανάμιξη σε θέματα πολιτικής, με ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας». Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού». Ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «σε ένα τέτοιο θέμα βασικό για την πατρίδα μας, δεν μπορεί η Εκκλησία να μείνει αδιάφορη. Θα πάρει την θέση της, όχι τόσο ως προς την γενικότερη τοποθέτηση αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε».

Επίθεση κύκλων ΥΠΕΞ στην Εκκλησία: Αποφάσισε να συμπορευθεί με τη Χρυσή Αυγή;

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με ιδιαίτερη σκληρότητα στην στάση της Εκκλησίας την οποία κατηγόρησε για συμπόρευση με την Χρυσή Αυγή. «Άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;» διερωτούνταν.

«Η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας. Επειδή έχει ξεπεράσει τα όρια των "αρμοδιοτήτων" της, μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο “όνομα” θέλει η ίδια για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Προσθέτουν μάλιστα πως η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση για να ενημερωθεί για τις θέσεις της αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Αλέξης Τσίπρας σε Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις

Σε σαφώς ηπιότερους τόνους, επέλεξε να απαντήσει ο πρωθυπουργός με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. «Θα λάβουμε υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή με τη δέουσα προσοχή» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι «υπεύθυνη βάσει Συντάγματος για το ζήτημα είναι η Κυβέρνηση» και διευκρινίζει ότι είναι «διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας – Πολιτείας».

Τέλος, αναφέρει ότι «στόχος μας η επίλυση του ονοματολογικού με εθνική ομοψυχία. Να μην υπονομεύεται η εθνική ομοψυχία από μισαλλοδοξία και ακρότητες που στο παρελθόν οδήγησαν σε εθνικές ήττες».

Διαβάστε επίσης: Αλέξης Τσίπρας σε Ιερώνυμο: Θα λάβουμε υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή για το Σκοπιανό

Ετικέτες: