Σαουδική Αραβία: Νέα ανθρωπιστική βοήθεια προς την Υεμένη | Pagenews.gr
Pagenews Team 22 Ιανουαρίου 2018, 21:30

Η Σαουδική Αραβία, η οποία επικρίνεται στη Δύση για την στρατιωτική της επέμβαση στην Υεμένη, ανακοίνωσε σήμερα ότι χορηγεί "νέα ανθρωπιστική βοήθεια" 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη χώρα αυτή και ότι θα πραγματοποιήσει μια επιχείρηση για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα των λιμανιών της χώρας αυτής στα οποία έχει επιβληθεί αποκλεισμός.

Ο συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας αερογέφυρας ανάμεσα στο Ριάντ και την επαρχία Μαρίμπ, στην κεντρική Υεμένη, με πτήσεις καθημερινά αεροσκαφών C130 που θα μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια, υπενθυμίζοντας ότι στις 17 Ιανουαρίου, η Σαουδική Αραβία μετέφερε 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Υεμένης, που λειτουργεί από το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου έχει εγκατασταθεί από το 2015 η κυβέρνηση την οποία υποστηρίζει το Ριάντ και η οποία εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα Σαναά από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι 17 διάδρομοι θα δημιουργηθούν σε έξι σημεία εισόδου στη χώρα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την μεταφορά της βοήθειας με πλήρη ασφάλεια προς τις ΜΚΟ που λειτουργούν στο έδαφος της Υεμένης.

Η Υεμένη, η πιο φτωχή χώρα της Μέσης Ανατολής, βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και τρία χρόνια. Στον πόλεμο αυτόν έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 9.200 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί σχεδόν 53.000. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο» και προειδοποιεί τακτικά για τον κίνδυνο να ενσκήψει λιμός σε μεγάλη κλίμακα στη χώρα.

TAGS: