Ελλάδα

Αλλαγές στα φαρμακεία: Κατατέθηκε στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυσή τους – Τι προβλέπει

Αλλαγές στα φαρμακεία: Κατατέθηκε στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυσή τους – Τι προβλέπει
Κατατέθηκε το προεδρικό διάταγμα που οδηγεί στο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος. Δείτε τι προβλέπει και ποιοι θα μπορούν να ανοίξουν φαρμακεία.

Κατατέθηκε στο ΣτΕ από το Υπουργείο Υγείας το Προεδρικό Διάταγμα με τις αλλαγές στα φαρμακεία και συγκεκριμένα στην ίδρυσή τους, καθώς φυσικά πρόσωπα που είναι φαρμακοποιοί αλλά και όσοι δεν είναι, όπως επίσης και συνεταιρισμοί μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο.

Το Προεδρικό Διάταγμα κατατέθηκε μετά την απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, το οποίο με μία σειρά αποφάσεων είχε κρίνει ότι οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και την λειτουργία φαρμακείου αλλά και τα θέματα που αφορούν φαρμακοποιούς μπορούν να ρυθμιστούν είτε με νόμο είτε με προεδρικό διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, πέρσι το καλοκαίρι, η Ολομέλεια ακύρωσε την υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε μπορούν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%.

Με αυτό οδηγείται σε πλήρες άνοιγμα το επάγγελμα του φαρμακοποιού αφού πλέον θα χορηγούνται άδειες λειτουργίας φαρμακείου (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) σε:

1) Φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού,2) Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (ιδιώτες μη φαρμακοποιοί) και3) Συνεταιρισμούς μέλη της "Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας".

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο του Διατάγματος «κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ΄ ανώτερο όριο κατ΄ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα». Για το έτος 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις 8 αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι 9 και για το 2020 μέχρι 10 αδειών στο ίδιο πρόσωπο.

Ο μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο, υποχρεωτικά μόνο ως ΕΠΕ, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην ΕΠΕ μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας. ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου.

Να σημειωθεί ότι άδεια φαρμακείου μπορεί να δοθεί όχι μόνο σε ημεδαπούς αλλά και σε Ευρωπαίους πολίτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments