Διεθνή

Νταβός: Εκεί που χτυπά η “καρδιά” του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Νταβός: Εκεί που χτυπά η “καρδιά” του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Στο πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο της ανατολικής Ελβετίας, το Νταβός αναμένεται σύμφωνα με τη διοργάνωση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να συγκεντρωθούν 3.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 70 επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων και 38 επικεφαλής μεγάλων διεθνών οργανισμών.

Με μια «λευκή κουβέρτα» που σχηματίζει το χιόνι ύψους πάνω από 1,75 μέτρα που άρχισε να πέφτει απροειδοποίητα από τη Δευτέρα, το Νταβός υποδέχεται σήμερα και έως τις 26 Ιανουαρίου το 48ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Η οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σ’ έναν κατατεμαχισμένο κόσμο», το θέμα του φετινού Φόρουμ. Τον προβολέα της δημοσιότητας σε αυτή την ετήσια διεθνή συνάντηση αναμένεται να προσελκύσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία του την τελευταία ημέρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Μπιλ Κλίντον το 2000, που θα παραβρεθεί στη συνάντηση των εταιρικών και κρατικών ηγετών στα βουνά, επισημαίνει ο Spiegel.

Θα συμμετάσχει επίσης αριθμός-ρεκόρ ηγετών των G7 περισσότερο, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Παρόντες μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ο 6ος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου Ζέιντ Ράαντ Αλ-Χουσέιν. Στο Φόρουμ έντονη η παρουσία και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ και της αμερικανικής διοίκησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και στενός σύμβουλος του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ.

Από ελληνικής πλευράς, παρίσταται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, αφού οι εργασίες του Φόρουμ παρουσιάζουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον τόσο στα θέματα οικονομίας όσο και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεδομένων των επαφών που θα έχει, μεταξύ άλλων, με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πιέρ Μοσκοβισί αφενός, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αφετέρου.

Η φετινή διοργάνωση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που επικαλούνται διεθνείς ιστότοποι, όπως η Die Welt, αποτελεί την πιο …χιονισμένη συνάντηση στην 48χρονη ιστορία του θεσμού, δεδομένου ότι το χιόνι ύψους 1,75 μέτρα ήταν το υψηλότερο επίπεδο για τα μέσα Ιανουαρίου και το δεύτερο υψηλότερο από το μετεωρολογικό ρεκόρ το 1931. Η συγκέντρωση του χιονιού σε αυτό τον βαθμό έχει προκαλέσει προβλήματα και καθυστερήσεις στις μετακινήσεις της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ που καταφθάνει στο Νταβός ακόμα και με τη συνδρομή ελικοπτέρων, δεδομένου ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα προς το ελβετικό θέρετρο μπορούν να είναι πολύ σοβαρά με αποτέλεσμα πολύωρες καθυστερήσεις. «Γιγάντιες μάζες χιονιού επιβραδύνουν την παγκόσμια ελίτ στο Νταβός», παρατηρεί η Die Welt, ενώ παρατηρήθηκαν και προσωρινές διακοπές στη σιδηροδρομική γραμμή προς το Νταβός λόγω του κινδύνου των χιονοστιβάδων, αρκετές από τις οποίες χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν από εκρήξεις για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες πτώσεις. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με πρόσωπα που ήδη επιχείρησαν την προσέγγιση του συνεδριακού χώρου και μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, κάνει τα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής να μοιάζουν ατελείωτα.

Είναι σαφές ότι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν ακόμα και την? ακρίβεια του ελβετικού ρολογιού, ενώ υπενθυμίζουν το πόσο εύθραυστοι μπορεί να είναι οι όποιοι σχεδιασμοί.

Σε αυτές τις συνθήκες, η παγκόσμια πολιτική και οικονομική ελίτ συναντάται με αντικείμενο την «οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σ’ έναν κατατεμαχισμένο κόσμο». Ή, όπως αναφέρει η Welt: «Στις επόμενες 96 ώρες, η Δύση πρέπει να σωθεί», αναφέρει η Welt, σημειώνοντας πως «το Νταβός 2018 είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη Δύση να σταματήσει την πτώση. Από οικονομική άποψη, οι εκβιομηχανισμένες χώρες επανήλθαν σε καλή κατάσταση. Από πολιτική άποψη, όμως, είναι διαχωρισμένες όπως ποτέ άλλοτε». Επισημαίνει στο ρεπορτάζ της πως οι σχέσεις Αμερικής με τον «παλαιό κόσμο στην Ευρώπη» είναι σχεδόν παγωμένες. «Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο – η Γερμανία κατατάσσεται στην 4η θέση». Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, υπεύθυνος για το πρόγραμμα, Σεμπάστιαν Μπάκαπ, εξέλαβε ως ενθαρρυντικό το σημάδι της έντονης συμμετοχής των ΗΠΑ στο φετινό Νταβός, καθώς πέρυσι υπήρξε μεγάλη ανησυχία ότι η Αμερική «αποσύρεται» από τον κόσμο.

Ο Γερμανός ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, έχει σημειώσει την αναγκαιότητα της παρουσίας του Προέδρου Τραμπ στο Νταβός και έχει δηλώσει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματα του κόσμου και πως η συνάντηση στο Νταβός γίνεται για «το μέλλον της παγκόσμιας συνεργασίας» σε θέματα όπως το εμπόριο, το περιβάλλον και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Για τον Τραμπ που κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση του προστατευτισμού και σύνθημα «Η Αμερική πρώτα», είναι πιθανόν, όπως παρατηρεί ο Spiegel, το Νταβός να είναι ευκαιρία για κύρος. Λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι στην περυσινή συνάντηση, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ, εκμεταλλευόμενος την απουσία βασικών δυτικών ηγετών, έκανε κεντρική εμφάνιση για να προωθήσει το μήνυμα ότι η χώρα του είναι η νέα «άγκυρα» της παγκόσμιας οικονομίας.

Έτσι, όπως σημειώνει η Die Welt , στο Νταβός αυτή τη φορά οι ισχυροί θα είναι περισσότεροι από ποτέ και έχουν «τέσσερις ημέρες για να δημιουργήσουν μια νέα συμμαχία εναντίον του μεγάλου τους αντιπάλου». Και τονίζει: «Είναι σαφές σε όλους: η Δύση δεν πρέπει να επιτρέψει ξανά αυτή τη ντροπή. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι έρχονται αυτή τη φορά. Τραμπ, Μέρκελ, Μακρόν, Μέι», για να καταλήξει με την εκτίμηση ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ θα είναι «εξίσου πολιτικό και σπάνιο το 2018».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments