Παιδί

Πόσα γλυκά πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά

Πόσα γλυκά πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά
Πολλές φορές οι γονείς δεν γνωρίζουν πόση ζάχαρη είναι επιτρεπτό να καταναλώσει το παιδί τους και πόσο συχνά θα πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους γλυκά.

Τα γλυκά είναι μέρος της ζωής των παιδιών και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως στη διατροφή των ενηλίκων. 

Σημαντικό ρόλο στη συχνότητα, στο είδος και στην ποσότητα διαδραματίζουν πολλές παράμετροι όπως αν το παιδί είναι παχύσαρκο, αν έχει αυξημένη χοληστερίνη λόγω κληρονομικότητας ή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Τα παιδιά από 2 έως 18 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα, ενώ τα νήπια μέχρι 2 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου ζάχαρη.

Η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά είναι γεύσεις που εύκολα καταλήγουν σε εθισμό. Αυτό δεν έχει μόνο να κάνει με την ικανοποίηση που αισθάνεται κανείς από την κατανάλωση γλυκών αλλά με τον τρόπο που αυτά ερεθίζουν τους γευστικούς κάλυκες.

Το παιδί αποτελεί ιδιαίτερη κατηγορία γιατί ένας ενήλικας μπορεί να μετριάσει την πρόσληψη και να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες ενώ το παιδί δεν μπορεί να συσχετίσει την επιλογή με την αίσθηση, με αποτέλεσμα να θέλει να καταναλώνει όλο και περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση γλυκών πρέπει να περιορίζεται από τους γονείς. Ο ρόλος των γονιών δεν είναι μόνο να δίνουν τις σωστές οδηγίες στα παιδιά αλλά πρέπει και οι ίδιοι να καταναλώνουν γλυκά με μέτρο και να μην αφήνουν γλυκά στο σπίτι. Δεν μπορούν να τρώνε εκείνοι και να λένε στο παιδί «εσύ δεν θα φας».

Επίσης είναι προτιμότερο να δώσουν στο παιδί μια μικρή σοκολάτα, για παράδειγμα και να το αφήσουν να τη φάει όλη παρά να του δώσουν μια μεγάλη και να του επιτρέψουν να φάει μια ή δύο μπάρες.

Ποια γλυκά πρέπει να προτιμώνται;

Η καλύτερη επιλογή είναι πάντοτε τα σπιτικά γλυκά και με σωστή παρασκευή. Το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και η ζάχαρη είναι τα συστατικά που καθορίζουν την θρεπτική αξία του φαγητού. Η θερμιδική αξία είναι πάντοτε η ίδια αλλά η θρεπτική αξία αλλάζει αφού για παράδειγμα το λάδι είναι καλύτερο από το βούτυρο.

Επίσης, παραδοσιακά γλυκά όπως το μέλι ή το γλυκό του κουταλιού ή –αν θέλουμε μια πιο «μοδάτη» επιλογή- το σορμπέ είναι επίσης καλύτερες επιλογές αφού σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε μόνο ζάχαρη και δεν έχουμε λιπαρή ύλη.

Υπάρχουν κάποια άλλα γλυκά που μπορούν, βάσει των συστατικών τους, να αποτελέσουν μέσο θρέψης και αναπόσπαστο κομμάτι τα διατροφής του παιδιού. Για παράδειγμα, ένα γλυκό με γιαούρτι και φρούτα με λίγη ζάχαρη ή μέλι ή ακόμα και κομπόστα, είναι πολύ νόστιμο και παράλληλα θρεπτικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments