Πολιτισμός

Το pagenews είδε και γράφει για το “Σταματία, το γένος Αργυροπούλου” (vid)

Το pagenews είδε και γράφει για το “Σταματία, το γένος Αργυροπούλου” (vid)
"Σταματία, το γένος Αργυροπούλου", μία επιτυχημένη παράσταση στο Θέατρο Κιβωτός: Πειραιώς 115,Γκάζι.

Εχθές για λογαριασμό του www.pagenews.gr απολαύσαμε την εξαιρετική Ελένη Ουζουνίδου σε μια από τις πλέον επιτυχημένες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων, Σταματία, το γένος Αργυροπούλου. Πρόκειται για μια παράσταση αφιερωμένη σ’ όλες τις «Σταματίες» της πραγματικής ζωής. Η Σταματία είναι ένα πολύ αναγνωρίσιμο πρόσωπο, στην Ελληνική κοινωνία. Είναι μια γυναίκα που κυκλοφορεί σε κάθε μικροαστικό σπίτι κι είναι πολύ οικεία φιγούρα. Μπορεί να μάς ξενίζει, να μάς εκνευρίζει, μπορεί να θυμώνουμε μαζί της, αλλά την αγαπάμε και ξέρουμε ότι οπότε θα συναντήσουμε δυσκολίες στη ζωή μας η κάθε αντίστοιχη Σταματία θα είναι εκεί για να μάς βοηθήσει, ανεξαρτήτως των αρχών και κάπως παρωχημένων αντιλήψεών της. 

Η Σταματία -όπως δήλωσε και στο in.gr όπου παραχώρησε συνέντευξη η κ. Ουζουνίδου- μπορεί να φαίνεται ρατσίστρια και συντηρητική, αλλά είναι ένας καλός τρυφερός κι ευγενικός άνθρωπος. Κάποια στιγμή μέσα στη ζωή της καταφέρνει να ξεπεράσει τα κόμπλεξ και τις εμμονές του παρελθόντος κι όταν η ζωή θα την χρειαστεί, η Σταματία είναι έτοιμη με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα, να βοηθήσει ψυχικά και υλικά ακόμα κι έναν υποτιθέμενο εχθρό της. Η ημιμάθεια προκαλεί φόβο και κάνει τους ανθρώπους κλειστούς, δύσκολους, ρατσιστές, ξενοφοβικούς. Μπορεί να πέρασαν τόσα πολλά χρόνια και τόσα σκληρά γεγονότα να έχουν συμβεί αυτό όμως δεν έχει αλλάξει το γεγονός ότι αρνούμαστε να παγιδευτούμε πνευματικά ως λαός λιγάκι παραπάνω.

Γράφει η Έπη Τρίμη 

Κριτική 

Εχτές είδα το "Σταματία, το γένος Αργυροπούλου" που από μεγάλο φόρτο εργασίας δεν το είχα παρακολουθήσει νωρίτερα. Ευτυχώς που, έστω και στο παρά ένα , κατάφερα και την είδα.

Η Σταματία, το γένος Αργυροπούλου είναι μία κυρία γεννημένη στην Αθήνα περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’30. Είναι κόρη ανώτερου υπάλληλου του Υπουργείου Εμπορίου και διαπαιδαγωγημένη με τα αυστηρά, χρηστά ήθη της εποχής. Αρραβωνιάστηκε με λοχαγό του Εθνικού Στρατού κι έμεινε χήρα αμέσως μετά τον αρραβώνα της.

Με βασισμένη τη ζωή της στα χρηστά ήθη που διδάχτηκε, αδυνατεί να παρακολουθήσει και να αποδεχτεί τη ζωή που προχωράει κι εξελίσσεται δίπλα της. Ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα από την δική της ματιά είναι άλλοτε κωμικός, άλλοτε τραγικός. Στο τέλος καταλήγει να έρθει σε ρήξη με το περιβάλλον της, απομένοντας μόνη.

Η παράσταση είναι δραματική, με σημεία που σε κάνουν να γελάς πολύ. Σκηνοθετικά υπάρχουν οι σωστές αναλογίες δράματος και γέλιου. Η κ. Ουζουνίδου μέσα από τον μονόλογο και την πραγματικά εξαιρετική ερμηνεία της, παίζει και εναλλάσσει συνεχώς τα συναισθήματά σου μέσω της χροιάς της φωνής της, των κινήσεών της και βέβαια των μορφασμών της. 

Θα έλεγα ότι η παράσταση γίνεται περισσότερο κατανοητή από μεγαλύτερες ηλικίες μια που καταγράφει τα ήθη, τις νοοτροπίες και τα βιώματα του περασμένου αιώνα μέσα από μία Σταματία που όλοι λίγο-πολύ έχουμε στο μυαλό μας.

Τα σκηνικά είναι λιτά με θέμα τα γνωστά σ΄ όλους σεμέν. Όμως η κ. Ουζουνίδου έχει εκτόπισμα επί σκηνής και γεμίζει πληθωρικά τη σκηνή. Όσοι δεν την έχετε δει θα σας πρότεινα να την δείτε στην επόμενη και τελευταία παράσταση, έστω και όρθιοι. Δεν ήταν τυχαία τα «μπράβο» και τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού… 

Ταυτότητα παράστασης Σταματία, το γένος Αργυροπούλου- Μονόλογος του Κώστα Σωτηρίου Διάρκεια: 75 ‘ Σκηνοθ.: Β. Θεοδωρόπουλος Ερμηνεύει: Ελ. Ουζουνίδου. Σκην.-κοστ.: Μ. Αυγερινού. Θέατρο Κιβωτός: Πειραιώς 115,Γκάζι. Τηλ.: 2103427426Μέχρι : 29/1Παραστάσεις : Δευτ. 8 μ.μ.Τιμή εισητηρίων: € 13, 10.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments