Επένδυση στο Ελληνικό: Απερρίφθη από το ΣτΕ η προσφυγή κατοίκων περί «μνημείων» | Pagenews.gr
Pagenews Team 25 Ιανουαρίου 2018, 17:00 25 Ιανουαρίου 2018, 17:00

Δεν είναι «μνημεία» και σωστά δεν χαρακτηρίστηκαν ως τέτοια κτίρια του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, αποφάνθηκε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ)με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου.

Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές 10 κατοίκων μεταξύ των οποίων είναι η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.

Τα κτίρια αυτά είναι:

Το αρχικο κτηριου του Δυτικού αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων),
Ο παλιος πύργος ελέγχου
Το συγκροτήμα 5 κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων Αθηνών που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930 (νυν κτήρια Υ.Π.Α.), ιδιοκτησίας σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

Στην απόφαση αναφέρεται πως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη σε εξαντλητική εξέταση και των τριών κτηρίων με βάση τα κριτήρια της νομοθεσίας και συγκεκριμένα, την αρχιτεκτονική, πολεοδομική, καλλιτεχνική, κοινωνική, τεχνική και εν γένει ιστορική σημασία τους, συνεπώς «για κανένα από αυτά δεν συντρέχει στον βαθμό που απαιτεί η νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό των κτηρίων ως μνημείων».

TAGS: