Οικονομία

Jeff Bezos: Διαστάσεις ρεκόρ στην περιουσία του μετά τα σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία της Amazon

Jeff Bezos: Διαστάσεις ρεκόρ στην περιουσία του μετά τα σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία της Amazon
Μυθικές διαστάσεις τείνει να πάρει η περιουσία του Jeff Bezos μετά τα σούπερ μάρκετ της Amazon χωρίς ταμεία.

O μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, Jeff Bezos  μόλις απέκτησε μερικά ακόμη δισεκατομμύρια. Ο Jeff Bezos, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά περίπου 2,8 δισ. δολάρια την Τρίτη, καθώς η μετοχή του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου του σημείωσε άνοδο 2,5% -μια ημέρα μετά το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος χωρίς ταμεία που προκάλεσε έντονο "βουητό" στον κλάδο συνολικά.

Ο Bezos διαθέτει πλέον καθαρή αξία ύψους 113,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes -τη μεγαλύτερη που είχε ποτέ. Έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του δεύτερου και τρίτου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του Bill Gates και του Warren Buffett, οι οποίοι έχουν καθαρή αξία ύψους 92,5 δισ. δολάρια και 92,3 δισ. δολάρια αντίστοιχα. 

Η περιουσία των 12 ψηφίων του Bezos τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο από τότε που το Forbes άρχισε να καταγράφει τις περιουσίες το 1982. Αν λάβουμε υπόψιν τον πληθωρισμό, ο Bill Gates ήταν πλουσιότερος το 1999, όταν πέρασε προς στιγμήν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια -αξίας περίπου 150 δισ.δολαρίων σε σημερινά δολάρια.

Ο ιδρυτής της Microsoft έχει επίσης αφιερώσει σε δωρεές μεγάλο κομμάτι του πλούτου του -οι δωρεές που έχει κάνει στη διάρκεια της ζωής του ξεπερνούν τα 36 δισ. δολάρια. Το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, που διευθύνεται από τον Gates και τη σύζυγό του, είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο.

Ο Bezos μόλις πρόσφατα άρχισε να δίνει λίγη από την περιουσία του. Γιος ενός Κουβανού μετανάστη, ο Bezos ζήτησε από τους 400.000 "ακόλουθούς" του στο Twitter τον Ιούνιο του 2017 για φιλανθρωπικές ιδέες και πρόσφατα δώρισε 33 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει υποτροφίες για κολεγιακούς φοιτητές που δεν διαθέτουν έγγραφα.

Ο Bezos αντλεί το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του από το μερίδιό του, 16%, στην Amazon. Είναι επίσης ο ιδιοκτήτης της The Washington Post και ο ιδρυτής του startup πυραύλων Blue Origin. Οι δουλειές πηγαίνουν καλά για την Post. Ανακοινώθηκε νωρίτερα τον Ιανουάριο ότι η εφημερίδα υπερδιπλασίασε τις ψηφιακές συνδρομές της το 2017 και θα είναι επικερδής για δεύτερο διαδοχικό έτος.

Στις 18 Ιανουαρίου, η Amazon ανακοίνωσε τον κατάλογο με τους 20 φιναλίστ για τη δεύτερη έδρα της, έχοντας λάβει 238 προτάσεις από όλη τη Βόρεια Αμερική. Μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, το πολυαναμενόμενο Go Store της Amazon άνοιξε στο Σιάτλ, τη γενέτειρά του. Το κατάστημα, το οποίο προηγουμένως ήταν προσβάσιμο μόνο από υπαλλήλους, προσφέρει μια περιορισμένη επιλογή λαχανικών, κρεάτων και έτοιμων φαγητών. Οι πελάτες κυκλοφορούν στο κατάστημα με την εφαρμογή Amazon Go, επιλέγουν αντικείμενα από τα ράφια και στη συνέχεια φεύγουν με τα προϊόντα -χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν για ταμείο. Κάμερες παρακολουθούν τις αγορές κάθε καταναλωτή και η χρέωση περνά στους λογαριασμούς τους στην Amazon.

Παραμένει ασαφές πού σκοπεύει να φτάσει η Amazon με το Amazon Go, αν και έχει επεκτείνει τη φυσική της παρουσία, τόσο με τα βιβλιοπωλεία της όσο και με την εξαγορά του σούπερ μάρκετ οργανικών ειδών Whole Foods.

Ο Bezos ξεκίνησε την πορεία του στην Wall Street, όπου εργαζόταν για το φημισμένο hedge fund D.E. Shaw μετά την αποφοίτησή του από το Princeton με πτυχία στην πληροφορική και ηλεκτρολογικής μηχανικής. Μετά την αναρρίχησή του εντός της D.E. Ο Shaw, ο Bezos παραιτήθηκε και επέστρεψε οδηγώντας στο Σιάτλ το 1994. Ίδρυσε την Amazon στο γκαράζ του σπιτιού του και άρχισε να πουλάει βιβλία στο διαδίκτυο, μεταφέροντας με αυτοκίνητο ο ίδιος τα βιβλία στο ταχυδρομείο με το Chevy Blazer του το 1987. 

Ο διαδικτυακός λιανοπωλητής είναι πλέον μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο, με δραστηριότητα στο cloud computing, το online streaming και των έξυπνων συσκευών και έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 650 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments