Βραζιλία: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον πρώην Πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα | Pagenews.gr
Pagenews Team 26 Ιανουαρίου 2018, 06:25

Μία ημέρα μετά την απόφαση εφετείου να επικυρώσει την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για παθητική διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και να του επιβάλει ακόμη βαρύτερη ποινή, η Βραζιλία αποφάσισε να του απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα.

Τριμελές εφετείο επικύρωσε ομόφωνα την Τετάρτη την καταδίκη του Λούλα για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κι όρισε ακόμη βαρύτερη ποινή σε βάρος του, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε βαρύ πλήγμα για τον κεντροαριστερό πολιτικό, που θεωρείτο το αδιαφιλονίκητο φαβορί των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο Λούλα σχεδίαζε να ταξιδέψει στην Αιθιοπία, αλλά εμποδίστηκε το βράδυ της Πέμπτης να εγκαταλείψει τη Βραζιλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, την επομένη της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του από το εφετείο. Ο πρώην πρόεδρος σκόπευε να συμμετάσχει σε μια σύνοδο του FAO, του οργανισμού τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ, όμως δόθηκε εντολή να κατασχεθεί το διαβατήριό του, διευκρίνισε το βραζιλιάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το εφετείο αύξησε την Τετάρτη στα δώδεκα χρόνια κι έναν μήνα την ποινή κάθειρξης που θα πρέπει να εκτίσει ο Λούλα, ήρωας για πολλούς στη βραζιλιάνικη αριστερά, κάτι που ενδέχεται να σημάνει ότι δεν θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις φετινές εκλογές. Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα και ειδικοί θεωρούν ότι θα εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του.

TAGS: