Πολιτική

Σκοπιανό: Αγκάθι στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Σκοπιανό: Αγκάθι στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Ένταση προκαλεί το Σκοπιανό στην κυβέρνηση με τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να δοκιμάζονται.

Η αναβάθμιση της διαπραγμάτευσης με την προχθεσινή συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός, και η προοπτική εντατικοποίησης των διεργασιών για την επίλυση στο Σκοπιανό φαίνεται ότι αυξάνουν την πίεση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτών και στελεχών, υιοθετείται μια όλο και πιο «επιθετική» ρητορική έναντι των ΑΝΕΛ, ενώ φαίνεται να προεξοφλείται ότι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, από την πλευρά βουλευτών των ΑΝΕΛ υιοθετούνται όλο και πιο υψηλοί τόνοι για να εκφραστεί η διαφωνία με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εξέλιξη που κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με την πίεση που αισθάνεται ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, δεδομένης της ευαισθησίας του στενού ακροατηρίου του για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και της εκτίμησης ορισμένων στελεχών του ότι με τη σωστή αξιοποίηση το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να εξελιχθεί σε σωσίβιο για το κόμμα που εμφανίζει απώλειες στις δημοσκοπήσεις.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, υπογράμμισε χθες σε δηλώσεις του (Εuronews) ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τα συλλαλητήρια αλλά αυτή έχει την ευθύνη των αποφάσεων, ενώ εμφανίσθηκε σίγουρος ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, που όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε διατυπώσει ενστάσεις σε υψηλούς τόνους για τις κυβερνητικές επιλογές, έκανε αρνητική αποτίμηση της συνάντησης Τσίπρας – Ζάεφ. 

«Με το να κατεβάσουμε μία ταμπέλα ή να αλλάξει όνομα ένας δρόμος, δεν σημαίνει κάτι, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει το σύνταγμα των Σκοπίων με τα αλυτρωτικά», είπε (Ρ/Σ Focus). Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι «ένας έντιμος συμβιβασμός, μία δίκαιη λύση, κι όλα αυτά που λένε για τα Σκόπια δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ, γιατί αυτοί δεν πρόκειται να αλλάξουν το σύνταγμα». Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν θα έρθει για το θέμα πρόταση στη Βουλή «διότι δεν μπορώ να φανταστώ ποια πρόταση θα είναι αυτή και γιατί δεν θα υπάρχει κάποια συμφωνία με το άλλο μέρος». 

Ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος εμφανίσθηκε από την πλευρά του κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να πέσει από τους ΑΝΕΛ, ενώ πρόσθεσε (ΣΚΑΪ) ότι δεν υπάρχει περίπτωση δεδηλωμένης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συμμετέχει στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός, βουλευτής Νίκος Φίλης έκανε διάκριση ανάμεσα στην επίσημη κυβερνητική θέση και την άποψη του κ. Καμμένου. «Επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι η συνθέτη ονομασία, πάγια θέση την τελευταία 25ετία, η κυβέρνηση έχει μια γραμμή, δεν έχει δύο», δήλωσε σχετικά (ΣΚΑΪ) και πρόσθεσε ότι «ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική άποψη, θα την κουβεντιάσουμε στη Βουλή όταν έρθει η ώρα και θα τοποθετηθεί κι ο ίδιος».

Ο Μάκης Μπαλαούρας, επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το θέμα στη βάση προσαρμογής των ΑΝΕΛ, αναφέροντας ότι «ο κ. Καμμένος είναι υποχρεωμένος να πράξει αυτά που χρειάζονται υπακούοντας σε ό,τι αποφασίσει η Βουλή, χωρίς να έχει κανένα άλλο περιθώριο για άλλη πολιτική».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments