Νίκος Βούτσης: Μπορούμε να εγγυηθούμε επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων | Pagenews.gr
Pagenews Team 27 Ιανουαρίου 2018, 11:57

Ο κ. Νίκος Βούτσης διατυπώνει τη διαφωνία του με την άποψη περί "πολλαπλά "μεταλλαγμένου" ΣΥΡΙΖΑ", σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι η κυβερνητική πορεία οριοθετήθηκε και από "πολιτικούς συμβιβασμούς ή εκτιμήσεις που σε ένα βαθμό ακυρώθηκαν ή μετατέθηκαν χρονικά, καθώς η αριστερή διακυβέρνηση στην Ελλάδα προσέκρουσε σε έναν συσχετισμό απόψεων που πλειοψηφικά επέμεινε στην εφαρμογή μιας σκληρής λιτότητας διαμορφώνοντας ένα εφιαλτικά εκβιαστικό για τη χώρα τοπίο, το πρώτο επτάμηνο".

Ο πρόεδρος της Βουλής τονίζει τον καθοριστικό ρόλο της ψήφου, της οριακής συναίνεσης ή και της ανοχής του ελληνικού λαού, τόσο ως συνομολόγηση στην "πολιτική συνέχεια" της κυβέρνησης, όσο και ως αναγνώριση των "καλών αρχικών προθέσεων" του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της "σταθερής επιμονής του" για να διαμορφωθούν "οι ευνοϊκές προϋποθέσεις, μέσα στην ΕΕ και το ευρώ, ώστε να βγει η χώρα στο προσεχές διάστημα και τυπικά από τη μέγγενη των μνημονιακών δεσμεύσεων".

Σημειώνει ότι στον βαθμό που η συμφωνία του καλοκαιριού του ’15 "πέραν των δυσμενών δεσμεύσεων, άφηνε ρωγμές και κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο", η κυβέρνηση εφάρμοσε και εφαρμόζει "θετικές μεταρρυθμίσεις που ανακουφίζουν, όχι μόνο συγκυριακά, ιδιαίτερα τα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν από την κρίση".

Ο κ. Βούτσης επικαλείται στοιχεία που "προοιωνίζονται άνετη και καθαρή έξοδο στις αγορές για το προσεχές μέλλον", ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη συμβολή της συνεργασίας των χωρών του Νότου της ΕΕ στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

"Η συμβολή της χώρας, μέσα σε αυτή την τριετία, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού μείζονος θέματος και η αντίστοιχη κινητικότητα και ο ρόλος που διαδραματίζουμε για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, έχουν απομακρύνει από τη χώρα μας την επιβουλή για μια Ελλάδα "φτωχό συγγενή" στις εξελίξεις μετά την κρίση" αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνία "δεν μπορεί να βγει από την κρίση με μιζέρια και φόβο με αναδίπλωση σε μεταφυσικές δοξασίες και σε εξάρσεις πατριδοκαπηλίας", ούτε πρέπει να συμβιβαστεί "σε ένα παραγωγικό μοντέλο ανασυγκρότησης στη βάση των ακραίων νεοφιλελεύθερων συνταγών, τις οποίες εκπροσωπεί η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και οι οποίες θα καταδειχθεί στο προσεχές μέλλον ότι δεν έχουν πλειοψηφικό αντίκρισμα μέσα στον λαό μας".

Ο πρόεδρος της Βουλής στο άρθρο του εκφράζει αισιοδοξία τόσο για τις δυνατότητες επούλωσης των πληγών της κρίσης και αποτροπής της επιβίωσης και επιστροφής της διαπλοκής, όσο και κυρίως για την εγγύηση επαναφοράς των εργασιακών δικαιωμάτων σε συνθήκες ανάπτυξης, αντιμετώπισης της ανεργίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής υπέρ των αδυνάτων.

TAGS: